Χατζηδάκης: Το πιο επείγον θέμα της ατζέντας του ΥΠΕΝ είναι η ΔΕΗ
Το πιο επείγον θέμα της ατζέντας του ΥΠΕΝ είναι η ΔΕΗ ανέφερε προ ολίγου ο υπουργός ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Το πιο επείγον θέμα της ατζέντας του ΥΠΕΝ είναι η ΔΕΗ ανέφερε προ ολίγου ο υπουργός ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Το πιο επείγον θέμα της ατζέντας του ΥΠΕΝ είναι η ΔΕΗ ανέφερε προ ολίγου ο υπουργός ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν αισθάνεται ότι τον ζηλεύουν πολλοί που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο εξαιτίας ακριβώς των προβλημάτων της ΔΕΗ, ωστόσο απέφυγε να επεκταθεί για τις αποφάσεις και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, επιφυλασσόμενος να τοποθετηθεί στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων το Σαββατοκύριακο. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η λιτή αναφορά του ότι “ο ίδιος θα χαιρόταν εάν όπως o ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε τις δοξασίες για ενεργειακά θέματα όπως ο αγωγός TAP, υπήρχε συμφωνία και για τη ΔΕΗ. Αυτό θα το δούμε” σημείωσε με νόημα.
Ωστόσο ο ΥΠΕΝ στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του, φρόντισε να στείλει μήνυμα και προς το εξωτερικό επιβεβαιώνοντας τους βασικούς άξονες αλλά και τις προτεραιότητες της ελληνικής ενεργειακής διπλωματίας.
Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης έστειλε “με έμφαση” μήνυμα για τα διεθνή ενεργειακά υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση επενδύει στη συνεργασία με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες πολιτείες.
Όπως ανέφερε την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στο Κάιρο προκειμένου να βρεθεί στο East Med Gas Forum, στο οποίο θα παραστεί και ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας με τον οποίο και θα έχει συνάντηση. Στο ίδιο forum θα παραστούν οι υπουργοί Ενέργειας και εκπρόσωποι της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Παλαιστινιακής Αρχής, και της Ιταλίας και της Ελλάδας.
“Προχωρούμε με έμφαση τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, επενδύουμε στη συνεργασία με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες πολιτείες, θεωρούμε ότι μπορούμε να ενισχύσουμε γεωστρατηγικά και οικονομικά τη θέση της χώρας με καταλύτη την ενέργεια και τις επενδύσεις που μπορούν να γίνουν στον τομέα”, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα δεσμεύτηκε ο ίδιος ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο-καταλύτη για την αντιμετώπιση διεθνών προβλημάτων, όπως συνέβη χθες όταν και είχε επικοινωνία με τη Βουλγάρα ομόλογό του για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούσαν στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό.
Σε ό,τι αφορά στους άξονες προτεραιοτήτων της πολιτικής της κυβέρνησης στην Ενέργεια, πέραν του θέματος της ΔΕΗ και των διεθνών ενεργειακών συμμαχιών ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε:
Βελτιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας: η Ελλάδα παραμένει εξαρτημένη από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες και παρά τις πρόσφατες προόδους στον τομέα των ερευνών που ξεκίνησαν το 2011 επί υπουργίας Γ. Μανιάτη, έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι απαιτείται χρόνος.
Παρά το επαρκές επίπεδο ασφάλειας αποθεμάτων πετρελαίου, δεν υπάρχει ανάλογο επίπεδο στο φυσικό αέριο και στο πλαίσιο αυτό μπαίνουν στο προσκήνιο έργα πέραν της Ρεβυθούσας όπως το FSRU αλλά και η υπόγεια αποθήκη αερίου της Καβάλας.
Facebook Comments