Οι υψηλοί στόχοι για τα πλεονάσματα βαρίδι της «κληρονομιάς» Τσίπρα στην κυβέρνηση της ΝΔ
υψηλοί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ίσως το μεγαλύτερο βαρίδι της «κληρονομιάς» που άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα στην κυβέρνηση της ΝΔ
υψηλοί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ίσως το μεγαλύτερο βαρίδι της «κληρονομιάς» που άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα στην κυβέρνηση της ΝΔ
Οι υψηλοί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ίσως το μεγαλύτερο βαρίδι της «κληρονομιάς» που άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η συμφωνία με τους δανειστές για τη μείωσή τους αποτελεί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη βασική προτεραιότητα, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει την αναπτυξιακή του πολιτική, απελευθερώνοντας (κυρίως) δημοσιονομικό χώρο για φοροελαφρύνσεις.
Οι θεσμοί, όπως είναι αναμενόμενο, επαναλαμβάνουν τη στάση τους για τήρηση των συμφωνηθέντων, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι η σχετική διαπραγμάτευση θα συναντήσει δυσκολίες. Ωστόσο, όπως τόνισε πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στερούν αναπτυξιακή δυναμική από τη χώρα, τη στιγμή που την έχει ανάγκη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και μια χαλάρωση των όρων λιτότητας θα συνέφερε και την Ελλάδα και τους δανειστές.
Οι καλές σχέσεις με τους πιστωτές και τα ισχυρά «δείγματα γραφής» από τη Ν.Δ. ότι εφαρμόζει πολιτικές που όντως ενισχύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, είναι οι βασικές προϋποθέσεις και τα «κλειδιά», κατά τους αναλυτές, για να μπορέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πείσει τους δανειστές για χαλάρωση των στόχων.
«Αυτό που πρέπει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του είναι πρώτον, να χτίσει μια σχέση αξιοπιστίας με τους δανειστές, δεύτερον, να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να στείλει το σωστό μήνυμα και τρίτον, να υπάρξει συνέχιση της δημοσιονομικής πολιτικής και τήρηση των συμφωνηθέντων (δηλαδή του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ για τα πλεονάσματα), έτσι ώστε να μπορέσει να φέρει σε διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες το ζήτημα της μείωσης των στόχων», τονίζει ο κ. Ραχμάν της Eurasia. «Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά το 2021», τονίζει, η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι εφικτή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2021, δηλαδή το φθινόπωρο του επόμενου έτους.
Κατά τους οίκους αξιολόγησης ωστόσο το σημαντικό δεν είναι η μείωση των στόχων, τα πλεονάσματα, αλλά η επικέντρωση στην επίτευξη ισχυρότερης ανάπτυξης. Η Ευρωζώνη επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις. Πάντως, η ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη θα διευκολύνει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τους μεσοπρόθεσμους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Οι στόχοι αυτοί ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Η Νέα Δημοκρατία στοχεύει στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού της Ελλάδας, έτσι, η ταχύτερη αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματος μπορεί να απομακρύνει την εστίαση από τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments