Σε νέα ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις των ομολόγων
Το κυνήγι των αποδόσεων στις αγορές κρατικών τίτλων διεθνώς και ο εντοπισμός από τους επενδυτές εκείνων των ομολόγων που προσφέρουν θετικές αποδόσεις
Το κυνήγι των αποδόσεων στις αγορές κρατικών τίτλων διεθνώς και ο εντοπισμός από τους επενδυτές εκείνων των ομολόγων που προσφέρουν θετικές αποδόσεις
Το κυνήγι των αποδόσεων στις αγορές κρατικών τίτλων διεθνώς και ο εντοπισμός από τους επενδυτές εκείνων των ομολόγων που προσφέρουν θετικές αποδόσεις τη στιγμή που όλο και περισσότερα yields έχουν περάσει σε αρνητικό έδαφος (ομόλογα αξίας πάνω από 12 δισ. ευρώ), έχει δώσει στα ελληνικά assets μία πρωτοφανή ώθηση.
Αυτό σε συνδυασμό με τις προσδοκίες των επενδυτών γύρω από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και την εκκίνηση ενός νέους QE, εν αναμονή και των ανακοινώσεων Ντράγκι αύριο σχετικά με τα επιτόκια καταθέσεων, καθώς και με τις θετικές προοπτικές που βλέπουν οι αγορές για την Ελλάδα με την έλευση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων στην καταγραφή αλλεπάλληλων ιστορικών χαμηλών, με το yield του 10ετούς μάλιστα να διαπραγματεύεται πλέον κάτω από αυτό του αντίστοιχου τίτλου των ΗΠΑ.
Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκε μία ιστορική συνεδρίαση με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να κλείνει στο 1,98%, πέφτοντας για 1η φορά κάτω από το 2%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διαμορφώνεται στις 241 μονάδες βάσης.
Ο 10ετής τίτλος ήταν αυτός που συγκέντρωσε και τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα (22 εκατ. ευρώ), από τα συνολικά 44 εκατ. ευρώ του χθεσινού όγκου συναλλαγών.
Στο 0,65% έπεσε η απόδοση του τίτλου λήξης το 2022, στο 1% του τίτλου λήξης το 2024, στο 1,59% έπεσε η απόδοση του νέου 7ετούς ομολόγου.
Αξίζει να σημειωθεί πως το 10ετές είχε εκδοθεί τον Μάρτιο με απόδοση 3,9%, ενώ το 5ετές είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6%. Από τα επίπεδα της έκδοσής του το yield στο 10ετές ομόλογο έχει υποχωρήσει κατά 49% ενώ το yield στο 5ετές έχει σημειώσει βουτιά της τάξης του 72%. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ράλι σημειώθηκε από τις 27 Μαΐου και μετά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, ενώ ενισχύθηκε μετά και το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.
Εντυπωσιακή είναι η βελτίωση που έχει σημειώσει και η απόδοση του νέου 7ετούς ομολόγου το οποίο εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Από το 1,9% που ήταν το yield κατά την έκδοση (και αποτέλεσε ιστορικό χαμηλό για έκδοση ανάλογου τίτλου για τη χώρα), σήμερα αγγίζει το 1,582%, έχοντας ουσιαστικά σημειώσει πτώση της τάξης του 17% ανταμείβοντας πλήρως τους επενδυτές οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε αυτό και οι οποίοι ήταν κυρίως “καλής ποιότητας”.
Η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές η οποία δημιουργεί ένα κλίμα κανονικότητας σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εκδόσεις, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίες θα φέρουν τα ελληνικά ομόλογα όλο και πιο κοντά στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας, προσελκύοντας όλο και περισσότερους “real money” επενδυτές, στρώνουν ένα άκρως ευνοϊκό έδαφος για τους ελληνικούς τίτλους, τη στιγμή που και το κλίμα γύρω από τα κρατικά ομόλογα διεθνώς παραμένει θετικό λόγω της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments