Πιο δύσκολο από όσο αναμενόταν είναι για την κυβέρνηση να εξασφαλίσει την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών. Ήταν προεκλογική δέσμευση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ αποτελεί προσωπικό στοίχημα του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, αλλά και του αρμόδιου υφυπουργού, Θοδωρή Λιβάνιου.

Ο κ. Λιβάνιος με αρμοδιότητα τη Δημόσια Διοίκηση, τους ΟΤΑ και τη διαμόρφωση του εκλογικού νόμου που θα καταργήσει την απλή αναλογική και ταυτόχρονα θα μειώνει το μπόνους των 50 εδρών καλείται να φέρει εις πέρας τις ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν στην πλειοψηφούσα αρχή να μην γίνει όμηρος των υπόλοιπων παρατάξεων. Ωστόσο, ταυτόχρονα πρέπει να μη δίνει υπερεξουσίες στους δημάρχους, να μη γίνει δηλαδή ο “δήμαρχος-δικτάτορας”.

Οι ισορροπίες δεν είναι εύκολο να τηρηθούν και οι επιλογές είναι περιορισμένες. Σημειωτέον ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις είχαν προγραμματιστεί για να συμπεριληφθούν στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το επιτελικό κράτος αλλά, όπως ανακοίνωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, θα συμπεριληφθούν στο διυπουργικό νομοσχέδιο των επόμενων ημερών. Επίσης, θα συζητηθούν και στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής.

Αν και τα παραπάνω δεν έχουν οριστικοποιηθεί και παραμένουν ρευστά, σύμφωνα με πληροφορίες του DailyPost.gr και του MarketNews.gr, καταργείται ο δημοτικός διαμεσολαβητής και επανέρχεται ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης. 

Πάντως στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφέρθηκε στους δύο πυλώνες της νέας ρύθμισης για την κατάργηση της απλής αναλογικής:

  • Ενθαρρύνουμε και ενισχύουμε τις συμπράξεις και συνεργασίες των παρατάξεων, ώστε να έχουμε πλειοψηφίες,
  • Δίνουμε πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου και στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στα Νομικά Πρόσωπα και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις.

Επεσήμανε, επιπλέον, ότι δίνει ένα μήνυμα συνεργασίας και όπως είπε «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όσο γίνονται τα προβλήματα ώστε να μην έχουμε θέμα συνταγματικότητας». Ωστόσο, δεν ξεκαθάρισε αν η μεταφορά του θέματος στην Οικονομική ή τις άλλες Επιτροπές μετά την πρώτη ή την τρίτη συνεδρίαση του ΔΣ αλλά και αν θα απαιτείται λεπτομερής αιτιολόγηση. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αιφνιδιάσουμε κανένα. Θα είμαστε πολύ κοντά στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης. Θα κάνουμε εξαντλητικό διάλογο. Θα αναμορφώσουμε τον Κώδικα της Αυτδιοίκησης, θα αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ και θα το κάνουμε μαζί.», κατέληξε.

Αντιστοίχως ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, υποστήριξε ότι θα ξεκινήσει ένα διάλογος για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ Αυτοδιοίκησης και κράτους.

 

Facebook Comments