Σχόλια προκάλεσαν χθεσινά δημοσιεύματα, στα οποία αναφερόταν ότι μπορεί οι θεσμοί να θέσουν ζήτημα ως προς την επίτευξη του στόχου για το πλεόνασμα της τάξης του 3,5% για το τρέχον έτος. 

Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν προκύπτει, όπως είμαι σε θέση να ξέρω, τόσο από τις πηγές του Μαξίμου όσο και από άνθρωπο, στον οποίο απευθύνθηκα στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, σε μια νεότερη έκθεση, η οποία αναφέρεται στα δημοσιεύματα, γίνεται λόγος για σοβαρή πιθανότητα να επιτευχθεί ο στόχος για το πλεόνασμα μετά την αλλαγή κυβέρνησης, ενώ στην έκθεση του Ιουνίου η Κομισιόν ανέφερε ότι θα υπάρξει απόκλιση λόγω και των μέτρων που μονομερώς είχε πάρει η κυβέρνηση Τσίπρα. 

Φαίνεται ότι η αναθεώρηση έγινε μετά την πρόσφατη επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα, όπου συζήτησαν αναλυτικά με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος δεσμεύτηκε με σαφήνεια ότι η κυβέρνηση θα πιάσει τους στόχους για το 2020. Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε αναλυτικά στους θεσμούς το σχέδιο της κυβέρνησης, ενώ ποσοτικοποίησε και τις εξαγγελίες, δεσμευόμενος και για αντίρροπα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη δημοσιονομική τάξη. Παρόμοια, εκτενή και αναλυτική συζήτηση έκαναν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM. 

Άλλωστε, από το κυβερνητικό επιτελείο γίνεται η εκτίμηση ότι για το 2020, εκτός από μείωση φόρων, θα έχουμε και αύξηση εσόδων, καθώς και συγκράτηση των δαπανών μέσα από τις επισκοπήσεις δαπανών σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης και τον καθορισμό και την υλοποίηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών σε όλα τα Υπουργεία, έτσι ώστε να υπάρξει προσαρμογή της εκτέλεσης δαπανών στο πραγματικό της επίπεδο. 

O εξ απορρήτων

 

Facebook Comments