Fitch: Επιβεβαίωσε το “BB-” της Ελλάδας – σταθερό το outlook
Την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στη βαθμίδα "BB-" επιβεβαίωσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings
Την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στη βαθμίδα "BB-" επιβεβαίωσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings
Την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στη βαθμίδα “BB-” επιβεβαίωσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, διατηρώντας παράλληλα σταθερό και το outlook.
Κυβερνητικές, όσο και τραπεζικές πηγές, είχαν εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι πιθανόν η Fitch να αναβάθμιζε το outlook από σταθερό σε θετικό, επί τη βάσει των άμεσων κινήσεων της κυβέρνησης στο μέτωπο των φιλικών προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις πολιτικών, σε συνδυασμό με την αποδοχή που φαίνεται να δείχνουν οι θεσμοί στα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και με γνώμονα το εντυπωσιακό ράλι των ελληνικών ομολόγων.
Στην έκθεσή του, ο οίκος επισημαίνει ότι η βαθμίδα “ΒΒ-” της Ελλάδας στηρίζεται από τα υψηλά επίπεδα του κατά κεφαλήν εισοδήματος, τα οποία ξεπερνούν το μέσο επίπεδο των χωρών με αξιολόγηση “BB” και “BBB”. Παράλληλα, το προφίλ του χρέους της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας είναι εξαιρετικά ευνοϊκό, ενώ η δημοσιονομική απόδοση της τελευταίας τριετίας ξεπερνά αυτή άλλων χωρών με αξιολόγηση “ΒΒ”. Οι δείκτες διακυβέρνησης είναι επίσης σημαντικά ισχυρότεροι σε σχέση με εκείνους άλλων χωρών που βρίσκονται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Αυτοί οι παράγοντες, σύμφωνα με την Fitch, στέκονται στον αντίποδα της αδύναμης μεσοπρόθεσμης αναπτυξιακής δυναμικής, των εξαιρετικά υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό κλάδο και των υψηλών αποθεμάτων χρέους της γενικής κυβέρνησης και καθαρού εξωτερικού χρέους. Όπως αναφέρει η Fitch, οι εκλογές της 7ης Ιουλίου, που έφεραν ξανά τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια, με 159 έδρες σε σύνολο 300 εδρών, είναι οι πρώτες εκλογές στις οποίες αναδεικνύεται αυτοδύναμη κυβέρνηση ενός κόμματος από το 2009.
Νωρίτερα:
Είναι νωρίς για να προχωρήσει ο οίκος Fitch σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας στο σημερινό του review, ωστόσο το πλέον πιθανό είναι να προχωρήσει σε αναβάθμιση των προοπτικών της χώρας σε θετικές από σταθερές.
Ανάλογη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες και η θέση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως η Fitch μας βαθμολογεί τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία (investment grade), τη στιγμή που η Moody’s, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τη δική της αξιολόγηση στις 23 Αυγούστου, μας βαθμολογεί τέσσερις βαθμίδες χαμηλότερα.
Έτσι, η Fitch έχει κινηθεί πιο γρήγορα από τους άλλους οίκους, και με δεδομένο ότι είναι ακόμη νωρίς για να έχει στη διάθεσή της “χειροπιαστές” αποδείξεις βελτίωσης των ρυθμών ανάπτυξης και των επενδύσεων καθώς η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κλείσει καν μήνα που ανέλαβε τα “ηνία” της διακυβέρνησης της χώρας, είναι ίσως πρόωρο να περιμένουμε αναβάθμιση του rating από τον οίκο το οποίο διαμορφώνεται στο “ΒΒ-“. Οποιαδήποτε άλλη κίνηση, εκτός από την αναβάθμιση του outlook – το οποίο σημαίνει ότι η Ελλάδα μπαίνει σε πορεία αναβάθμισης της πιστοληπτικής της ικανότητας μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, θα αποτελέσει μία άκρως θετική έκπληξη για την αγορά, επισημαίνουν τραπεζικές πηγές.
Μπορεί οι άμεσες κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο των φιλικών προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις πολιτικών, σε συνδυασμό με την αποδοχή που φαίνεται να δείχνουν οι θεσμοί στα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο εντυπωσιακό ράλι των ελληνικών ομολόγων το οποίο έχει μειώσει το κόστος δανεισμού κοντά στο 2% και πάνω από 50% από τις αρχές του έτους να είναι πιστωτικά θετικές για την αξιολόγηση της χώρας στα μάτια των διεθνών οίκων, ωστόσο η Fitch θα θελήσει να περιμένει για να δει τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου πριν προχωρήσει σε αναβάθμιση.
Πάντως, ήδη τα εντυπωσιακά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα – ειδικά τη στιγμή που στην ευρωζώνη οι δείκτες PMI έδειξαν σημαντική επιβράδυνση – καθώς και για το οικονομικό κλίμα, σε συνδυασμό με την πολύ επιτυχημένη έκδοση του 7ετούς ομολόγου, σίγουρα έχουν λειτουργήσει θετικά σε ό,τι αφορά την απόφαση για την αναβάθμιση του outlook σε θετικό. Θυμίζουμε πως την τελευταία φορά που αναβάθμισε το rating της Ελλάδας η Fitch ήταν πριν περίπου έναν χρόνο και στις 10 Αυγούστου του 2018 και μάλιστα κατά δύο βαθμίδες. Αυτό σημαίνει ότι ο οίκος ναι μεν κινείται “αργά” αλλά όταν το κάνει, το κάνει “επιθετικά”. Έτσι, για να προχωρήσει σε αναβάθμιση δύο ή ενός σκαλοπατιού κάτω από το investment grade είναι “λογικό” να περιμένει απτά στοιχεία.
Αξίζει να σημειώσουμε πως σε πρόσφατο report της μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου η Fitch είχε τονίσει πως περιμένει λεπτομέρειες γύρω από την φορολογική πολιτική της νέας κυβέρνησης για να τις εντάξει στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας που θα δημοσιευτεί στις 2 Αυγούστου. Μετά και τις προγραμματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οίκος έχει πλέον μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments