Νεαρός έσπειρε τον θάνατο σε πολυκατάστημα στην πόλη Ελ Πάσο, στην Πολιτεία Τέξας των νότιων ΗΠΑ, όπου άνοιξε πυρ και σκότωσε είκοσι ανθρώπους που είχαν πάει ανυποψίαστοι να κάνουν τα ψώνια τους, πριν συλληφθεί.

Από τα πυρά του άνδρα, ο οποίος άρχισε να ρίχνει χθες το πρωί στον χώρο έξω από το πολυκατάστημα Walmart, που προτιμούν πολλά μέλη της κοινότητας των λατινοαμερικάνων του Ελ Πάσο, τραυματίστηκαν άλλοι 26 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονταν το βράδυ του Σαββάτου σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο οπλοφόρος, λευκός, 21 ετών, είχε συντάξει ένα «μανιφέστο» το οποίο καθιστά σαφές ότι επρόκειτο για «έγκλημα μίσους».

«Μανιφέστο»

Ένα κείμενο που αποδίδεται στον δράστη κυκλοφορεί ήδη στο Διαδίκτυο. Καταγγέλλει την «εισβολή των ισπανόφωνων στο Τέξας» κι αναφέρεται στη σφαγή που διέπραξε λευκός ρατσιστής σε τεμένη στην Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας (15η Μαρτίου, 51 νεκροί).

Οι ΗΠΑ, όπου η οπλοφορία επιτρέπεται διά νόμου και όπου υπάρχουν περισσότερα πυροβόλα όπλα απ’ ό,τι κάτοικοι, βυθίζονται συχνά στο πένθος εξαιτίας επιθέσεων ενόπλων, που διαπράττονται ολοένα πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, ακόμα και μέσα σε σχολεία, σε χώρους λατρείας, σε γιορτές, σε εργασιακούς χώρους, σε εμπορικά κέντρα.

Το μακελειό του Ελ Πάσο είναι το 249ο mass shooting που καταγράφεται από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Gun Violence Archives. Ο όρος mass shooting αναφέρεται σε επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων και τέσσερα ή περισσότερα θύματα.

Την περασμένη Κυριακή, 19χρονος ένοπλος εισέβαλε σε έκθεση τροφίμων και ποτών στην πόλη Γκίλροϊ της Καλιφόρνιας κι άνοιξε πυρ σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα αγοράκι τριών ετών, και τραυματίζοντας πολλούς άλλους πριν αυτοκτονήσει.

Την Τρίτη, υπάλληλος της Γουόλμαρτ άνοιξε πυρ μέσα σε άλλο πολυκατάστημα της αλυσίδας, στην Πολιτεία του Μισισιπή, και σκότωσε δύο συναδέλφους του.

Όπως έπειτα από κάθε τέτοια ανθρωποσφαγή, υψώθηκαν φωνές για να απαιτήσουν αυστηρότερο έλεγχο στις πωλήσεις πυροβόλων όπλων στις ΗΠΑ.

«Είναι επιτέλους καιρός για δράση για να τερματιστεί αυτή η επιδημία της βίας που σχετίζεται με τα όπλα», ανέφερε μέσω Twitter ο Τζο Μπάιντεν, τέως αντιπρόεδρος επί Μπαράκ Ομπάμα και ένα από τα φαβορί στην εσωκομματική διαδικασία για το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ υποσχέθηκε ότι ο δράστης του μακελειού θα προσαχθεί το ταχύτερο ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Facebook Comments