Μέχρι και αφαίρεση διπλώματος, πέρα από τα τσουχτερά πρόστιμα, θα αντιμετωπίζουν οι “θεριακλήδες” οδηγοί ταξί, λεωφορείων και ΙΧ δημοσίας χρήσης που καπνίζουν.

Η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας φέρνει πρόστιμα ύψους 1.500 ευρώ αλλά και την αφαίρεση διπλώματος για ένα μήνα σε όσους ανάβουν το τσιγάρο τους στην καμπίνα επιβατών.

Ακόμη, σύμφωνα με το Βήμα, προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα και σε όσους οδηγούς ΙΧ καπνίζουν, πρόστιμα τα οποία γίνονται πολύ υψηλά όταν στο αυτοκίνητο υπάρχει ανήλικο παιδί έως 12 ετών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο:

Απαγορεύεται το κάπνισμα στα αεροδρόμια (εξαιρουμένων των χώρων που θα υπάρχουν για τους καπνιστές), στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων.

Επίσης θα απαγορεύεται στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων αλλά και στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Ως προς την αφαίρεση διπλώματος:

Για παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα αυτοκίνητα, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα εάν είναι οδηγός ή όχι. Το πρόστιμο διπλασιάζεται εάν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.

Επιπλέον, θα επιβάλλεται και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για διάστημα ενός μηνός για κάθε παράβαση, ακόμα και εάν την παράβαση τη διέπραξε αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.

Σημειώνεται πως από το σχετικό νομικό πλαίσιο δεν εξαιρούνται ούτε οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου. καθώς και τα πάσης φύσεως φυτικά προϊόντα για το κάπνισμα.

Facebook Comments