Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα – η κατάργηση του ασύλου στο επίκεντρο
Μετωπική η σύγκρουση των δύο πολιτικών με αφορμή την ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου σήμερα με σημεία αιχμής την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου
Μετωπική η σύγκρουση των δύο πολιτικών με αφορμή την ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου σήμερα με σημεία αιχμής την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου
Μετωπική η σύγκρουση των δύο πολιτικών με αφορμή την ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου σήμερα με σημεία αιχμής την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, την φωτογραφική διάταξη για την κ. Θάνου και την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την κυβερνησιμότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Κ. Μητσοτάκης: Αναγέννηση της πανεπιστημιακής ζωής – Αποκατάσταση του ασύλου
Με το παράδειγμα ενός νεοεισερχόμενου φοιτητή από την επαρχία ξεκίνησε ο πρωθυπουργός την ομιλία του υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου στη Βουλή.
«Τα πανεπιστήμια ανοίγουν δεν συμβιβάζονται πλέον με την ασχήμια και τη μετριότητα» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργος έκανε λόγο για ένα πανεπιστήμιο που αξίζει στους φοιτητές χωρίς αστυνόμους αλλά και χωρίς «κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τη ζωή των φοιτητών».
Τόνισε δε ότι με τη ρύθμιση που ψηφίζεται σήμερα, η κυβέρνηση δίνει τα πανεπιστήμια πίσω στους φοιτητές, τους καθηγητές και τους εργαζόμενους σε αυτά προστατεύοντας μετά από χρόνια ανομίας την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.
O πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με την εικόνα του σημερινού Πανεπιστημίου. «Μέχρι να φτάσει στο πτυχίο του, ο φοιτητής θα έχει δει ολόκληρες πτέρυγες στα χέρια ποικιλώνυμων “συλλογικοτήτων”, ναρκωτικά να κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι, υπόγεια γεμάτα από μολότοφ και κουκούλες, βαμμένους τοίχους και καθηγητές να “χτίζονται” μέσα στα γραφεία τους».
«Η αποκρουστική αυτή πραγματικότητα στο δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο έχει γίνει, πλέον, παγιωμένο καθεστώς. Το ιδιότυπο αυτό άσυλο “αλά Ελληνικά” θα πρέπει να αλλάξει», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τα εξής:
«Θέλουμε τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να γίνουν κυψέλες προβληματισμού και στέκια δημιουργίας. Να μένουν όλη μέρα ανοιχτά στον κάθε νέο -για μαθήματα, για συζητήσεις και συναυλίες. Δίχως τον φόβο των επεισοδίων, του μίσους και των καταστροφών».
«Είναι καλύτερο, συνεπώς, να μιλάμε για αναγέννηση της πανεπιστημιακής ζωής. Για αποκατάσταση του ασύλου παρά για κατάργησή του. Διότι “ά-συλο” σημαίνει τον ασφαλή, «τον προστατευόμενο από σύληση τόπο». Και σήμερα ας το παραδεχτούμε: οι τόποι των πανεπιστημίων έχουν συληθεί, έχουν βανδαλιστεί».
«Ο στόχος μας, λοιπόν, είναι να απελευθερώσουμε δυνάμεις των πανεπιστημίων που σήμερα είναι φυλακισμένες».
«Εμείς δεν θέλουμε αστυνόμους στα πανεπιστήμια. Θέλουμε, όμως, να διώξουμε από εκεί τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τη ζωή των φοιτητών».
Α. Τσίπρας: Έχετε ιδεολογική εμμονή με το δημόσιο πανεπιστήμιο
«H σπουδή και η βιασύνη της ΝΔ να φέρει μέσα στον Αύγουστο διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο οφείλεται στην ιδεολογική εμμονή της. Εμμονή που εκκινεί από την αποστροφή της απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά και όσα συμβολίζει σε πολιτικό επίπεδο», είπε εκκινώντας την ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Έκανε λόγο για «υπερδεξιά ιδεολογία» και είπε: «Οι πιο ακραίοι εκφραστές, ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης, έχουν μιλήσει ευθέως για την ανάγκη να σταματήσει η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στον τόπο. Άρα και με ό,τι συμβολίζει ή αναπαράγει διαχρονικά και ιστορικά την ηγεμονία αυτή και κατ’ εσάς και με το Δημόσιο πανεπιστήμιο.»
«Αναρωτιέμαι μήπως το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου ήταν η αιτία να έχουμε όλο το προηγούμενο διάστημα κρούσματα βίας ή εντονότερα κρούσματα βίας η παραβατικότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια εξαιτίας της σημερινής νομικής ισχύος του πανεπιστημιακού ασύλου» επεσήμανε και καταλόγισε στη ΝΔ ότι διαχρονικά στοχεύει στη «σταδιακή ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του δημοσίου πανεπιστημίου, υποβάθμιση της μέριμνας, απαξίωση της έρευνας, αύξηση του κόστους φοίτησης, κατάργηση του άρθρου 16 και φυσικά κατάργηση του ασύλου. Αυτό είναι το μεγάλο σας όραμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Για την κατάργησης της ίδρυσης της Νομικής Σχολής της Πάτρας αναρωτήθηκε αν η απόφαση είναι πολιτική και σημείωσε ότι «θα οδηγήσει κι άλλους νέους μας στο εξωτερικό» και είπε ότι δεν είναι επιχείρημα πώς υπάρχουν άνεργοι δικηγόροι.
«Συμφωνούμε ότι η έρευνα πρέπει να έχει σύνδεση με την αγορά. Όμως η έρευνα είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από τα στενά όρια των κανόνων της προσφοράς και της ζήτησης. Η Έρευνα απαιτεί επιστημονικό σχεδιασμό, πόρους, στρατηγική (…) Οδηγείτε σε απαξίωση ολόκληρα επιστημονικά πεδία τα οποία η προσφορά τους δεν αποτυπώνεται με όρους κέρδους», σχολίασε ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την έρευνα.
Ανέφερε, επίσης, ότι το 2011 όταν είχε καταργηθεί το άσυλο με τον νόμο της κ. Διαμαντοπούλου δεν είχε τα ανάλογα αποτελέσματα και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι στο νόμο που ισχύει σήμερα «προβλέπεται ρητά ότι η Αστυνομία επεμβαίνει όταν διαπράττεται κακούργημα ή πράξεις κατά της ζωής μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους» και εκείνη το αποκρύπτει.
«Εσείς κύριε Μητσοτάκη δεν δώσατε εξετάσεις, πήγατε κατευθείαν σε ένα καλό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό και περιγράψατε εδώ μια εικόνα που δυσφημεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Είχα την τιμή με πανελλαδικές εξετάσεις να περάσω στο ΕΜΠ, ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, της Ευρώπης και του κόσμου και γνωρίζω την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται», δήλωνε από βήματος Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας και εκείνη την στιγμή κάποιος από τα έδρανα της ΝΔ όπως φάνηκε, είπε ότι μπήκε στο ΕΜΠ με μεταγραφή από την Βουλγαρία.
Τότε έλαβε την οργισμένη απάντηση του κ. Τσίπρα που σταμάτησε την ομιλία του και απευθύνθηκε προς τα έδρανα της ΝΔ: «Τι είπατε; Αναπαράγετε fake news. Αν βάλετε στην google «Τσίπρας» θα σας βγει μεταγραφή από την Βουλγαρία! Αναπαράγετε άθλια fake news. Είχα την τιμή να μπω στο πανεπιστήμιο με πανελλαδικές εξετάσεις. Σταματήστε λοιπόν να αναπαράγετε αθλιότητες!»
Το “χαστούκι” του Πικραμμένου στον Τσίπρα: Είμαι εδώ γιατί εσείς με φέρατε
Το λόγο πήρε επί προσωπικού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, για να απαντήσει στην αναφορά που έκανε για εκείνον ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ήταν σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και αργότερα αναδείχθηκε στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.
Με μία παροιμία ξεκίνησε ο κ. Πικραμμένος: «Προσπαθείτε να συγκρίνετε πράγματα που δεν συγκρίνονται. Τι σχέση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο;» και συνέχισε «Εγώ πήγα στο γραφείο Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1991 μετά από ερώτημα του Υπουργικού Συμβουλίου και η επιλογή μου έγινε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 2009 τέθηκα επικεφαλής στο ΣτΕ».
«Αν σήμερα βρίσκομαι εδώ είναι γιατί εσείς με κάνετε κ. Τσίπρα. Δεν είχα βούληση να γίνω πολιτικό πρόσωπο αλλά με κάνατε», δήλωσε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.
Για την υπόθεση της κ. Θάνου είπε: «Τι γίνεται όταν αυτός που είναι εγγυητής της ανεξαρτησίας της Αρχής είναι αυτός που την παραβιάζει πρώτος; Η κ. Θάνου θα ελεγχθεί από την ΕΕ για τις αποφάσεις που έχει πάρει».
Όταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πήρε το λόγο εγκάλεσε τον κ. Τσίπρα ότι σπιλώνει πρόσωπα χωρίς να ζητάει μετά συγγνώμη.
Facebook Comments