Κατάθεση κυβερνητικών τροπολογιών μισή ώρα πριν την ψηφοφορία – Πυρά της Αντιπολίτευσης
Σφοδρά πυρά εξαπέλυσε η Αντιπολίτευση για την κατάθεση κυβερνητικών τροπολογιών μισή ώρα πριν την ψηφοφορία και μάλιστα κρίσιμες
Σφοδρά πυρά εξαπέλυσε η Αντιπολίτευση για την κατάθεση κυβερνητικών τροπολογιών μισή ώρα πριν την ψηφοφορία και μάλιστα κρίσιμες
Σφοδρά πυρά εξαπέλυσε η Αντιπολίτευση για την κατάθεση κυβερνητικών τροπολογιών μισή ώρα πριν την ψηφοφορία και μάλιστα κρίσιμες. Παράλληλα αντιδράσεις υπήρξαν και για το περιεχόμενο, όσον αφορά τις τροπολογίες του υπουργείου Εργασίας.
Σχεδόν άμεσα αποχώρησαν από τη συζήτηση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25.
Ο Γ. Βρούτσης υπογράμμισε πως οι τροπολογίες είναι κρίσιμες και θετικές για τους συνταξιούχους και κατήγγειλε ως εσκεμμένη κίνηση την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την Ολομέλεια της Βουλής.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Β. Κεγκέρογλου έκανε έκκληση στον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση να αποσύρει τις δύο τροπολογίες. “Δεν έχετε καμία δικαιολογία να τις φέρνετε τελευταία στιγμή. Ντροπή. Να τις αποσύρετε και να τις φέρετε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Δεν θα ξαναζήσουμε όσα κοροϊδεύαμε και τα κάνατε κι εσείς συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα διαμαρτύρεστε”.
Αχτσιόγλου: Με τροπολογία της τελευταιας στιγμής,εκτός διαδικασίας ο κ Βρούτσης επιχειρησε να καταργήσει 2 κορυφαίας σημασίας ρυθμίσεις για τα εργασιακά που έκανε η κυβέρνηση #Σύριζα για το αιτιολογημένο των απολύσεων & για την προστασία των εργαζομένων σε εργολαβίες.
«Κάνατε κακή αρχή» είπε ο Παύλος Πολάκης, σχολιάζοντας το ότι η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας κατατέθηκε λίγο πριν την ψηφοφορία. Για να μιλήσει για «επικοινωνιακό εξευτελισμό», λέγοντας πως ουσιαστικά έγινε copy paste ρύθμισης που είχε ετοιμάσει η Έφη Αχτσιόγλου.
«Είναι απαράδεκτο. Να κρατήσετε τη σοβαρότητα σας μετά τις εκλογές» είπε από την Ελληνική Λύση ο Κυριάκος Βελόπουλος, λέγοντας προς την κυβερνητική πλευρά πως κάνετε τα ίδια με το ΣΥΡΙΖΑ.
Για «πλήγμα» στο κοινοβούλιο και για «τεράστιο ατόπημα» μίλησε από το ΜΕΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. Έκανε λόγο για «κήρυξη πολέμου» στον πολιτικό πολιτισμό.
Με τη δεύτερη τροπολογία, καταργούνται αφότου ίσχυσαν διατάξεις της εργασιακής νομοθεσίας σχετικά με:
• την ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων (άρθρο 9 ν.4554/2018)
• το βάσιμο λόγο ως σωρευτικό κριτήριο για το έγκυρο της καταγγελίας της εργασιακής σχέσης εργαζόμενου (άρθρο 48 του ν.4611/2019)
• την αναστολή προθεσμιών κατά τη συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργασιακών διαφορών (άρθρο 58 ν, 4611/2019).
Αναφορικά με την ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι εργαζομένων, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι καταργείται η διάταξη του άρθρου 9 του ν. 4554/2018, με την οποία επιχειρήθηκε η γενική νομοθετική ρύθμιση για την κοινή και αλληλέγγυα ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων η οποία στην πράξη προκάλεσε εκτεταμένη σύγχυση και δυσκολίες εφαρμογής που είχαν ως αποτέλεσμα, αφενός την άμβλυνση της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων έναντι του εργοδότη προς τους αντισυμβαλλομένους του στο πλαίσιο συμβάσεων εκτέλεσης έργων, παροχής υπηρεσιών κ.λπ., αλλά και των σχέσεων αυτών με τρίτους στο πλαίσιο συμβάσεων υπεργολαβίας. Αναφέρεται επίσης ότι η διάταξη πρέπει να καταργηθεί ώστε να είναι σαφής η ευθύνη του εργοδότη έναντι των εργαζομένων που αυτός απασχολεί, ανεξαρτήτως των συμβατικών σχέσεων που αναπτύσσει ο εργοδότης με τρίτους ως επιχειρηματίας.
Αναφορικά με την κατάργηση της διάταξης για το βάσιμο λόγο ως σωρευτικό κριτήριο για το έγκυρο της καταγγελίας της εργασιακής σχέσης εργαζόμενου (άρθρο 48 του ν.4611/2019). Το άρθρο 48 του ν.4611/2019 προέβλεπε ότι η καταγγελία της εργασιακής σχέσης θεωρείται έγκυρη, μόνο αν οφείλεται σε βάσιμο λόγο, κατά την έννοια του άρθρου 24 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 4359/2016, έχει γίνει εγγράφως, έχει καταβληθεί η οφειλόμενη αποζημίωση και έχει καταχωρηθεί η απασχόληση του απολυόμενου στα τηρούμενα για τον ΕΦΚΑ μισθολόγια ή έχει ασφαλιστεί ο απολυόμενος. Σε περίπτωση αμφισβήτησης, το βάρος της επίκλησης και απόδειξης της συνδρομής των προϋποθέσεων έγκυρης καταγγελίας φέρει ο εργοδότης.
Facebook Comments