Η Λαγκάρντ στα δύσκολα χνάρια του Ντράγκι ως επικεφαλής στην ΕΚΤ
Από 1ης Νοεμβρίου το πηδάλιο της ΕΚΤ και μαζί την τύχη της ευρωζώνης αναλαμβάνει η Κριστίν Μαντλέν Οντέτ Λαγκάρντ,
Από 1ης Νοεμβρίου το πηδάλιο της ΕΚΤ και μαζί την τύχη της ευρωζώνης αναλαμβάνει η Κριστίν Μαντλέν Οντέτ Λαγκάρντ,
Από 1ης Νοεμβρίου το πηδάλιο της ΕΚΤ και μαζί την τύχη της ευρωζώνης αναλαμβάνει η Κριστίν Μαντλέν Οντέτ Λαγκάρντ, όπως είναι το πλήρες όνομά της. Αφορμή για την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου να κάνει μια σύντομη παρουσίαση της κομψής Γαλλίδας, που από πρωταθλήτρια της συγχρονικής κολύμβησης θα «κολυμπά» στο εξής στα βαθιά νερά της Φραγκφούρτης ως διάδοχος του Μάριο Ντράγκι.
«Η Λαγκάρντ διαθέτει σίγουρο βηματισμό στο διεθνές πολιτικοοικονομικό σκηνικό, αλλά της λείπουν η εμπειρία σε μια κεντρική τράπεζα και οι ακαδημαϊκές σπουδές του οικονομολόγου, δεδομένου ότι σπούδασε νομικά» σημειώνει ο αρθρογράφος. «Θα καταφέρει να ενστερνισθεί αυτό που πολλοί τραπεζίτες προσπάθησαν να καλλιεργήσουν τα περασμένα 30 χρόνια, δηλαδή ανεξαρτησία από την πολιτική μέσω αντίστασης στις πιέσεις των υπουργών Οικονομικών»;
Η εφημερίδα αναφέρεται στην πολιτική χωρίς ιστορικό προηγούμενο του φτηνού χρήματος του Ντράγκι με τον μηδενισμό των βασικών επιτοκίων,«η οποία έκανε διάτρητα τα σύνορα ανάμεσα στις σφαίρες του κεντρικού τραπεζίτη και των κυβερνήσεων, ακόμη και στην ΕΕ, όπως χαρακτηριστικά γράφει.
«Ένα ακόμη για την Λαγκάρντ: Θα πρέπει να κάνει άνοιγμα προς τους πολίτες της Ευρώπης. Για πολύ καιρό στο παρελθόν η ΕΚΤ ενεργούσε ως ένα ελιτίστικο ανώτατο δικαστήριο, που βρίσκονταν υπεράνω της αξίας του χρήματος με την δήθεν απεριόριστη σοφία της», υπογραμμίζει ο γερμανός αρθρογράφος και καταλήγει: «Στο ΔΝΤ η Λαγκάρντ θεωρούνταν καλή μάνατζερ, ως κάποια που ξέρει να ακούει και να παραδέχεται λάθη. Αυτές ακριβώς οι ιδιότητες θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες στην ΕΚΤ».
Facebook Comments