Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1
Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Τεχεράνη και Ουάσινγκτον με φόντο το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που πήρε άδεια από τις βρετανικές Αρχές να αποπλεύσει
Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Τεχεράνη και Ουάσινγκτον με φόντο το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που πήρε άδεια από τις βρετανικές Αρχές να αποπλεύσει
Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Τεχεράνη και Ουάσινγκτον με φόντο το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που πήρε άδεια από τις βρετανικές Αρχές να αποπλεύσει από το Γιβραλτάρ έπειτα από εβδομάδες που παρέμενε στα χωρικά ύδατα της χώρας, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ.
Το δεξαμενόπλοιο απέπλευσε από το Γιβραλτάρ με προορισμό την Ελλάδα και συγκεκριμένα την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, με τις ΗΠΑ να απευθύνουν μήνυμα τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλους τους λιμένες της Μεσογείου σχετικά με την παροχή βοήθειας στο ιρανικό τάνκερ. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το Reuters, εξέφρασε την “ισχυρή θέση” των ΗΠΑ στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το θέμα, τονίζοντας ότι η παροχή βοήθειας στο πλοίο μπορεί να θεωρηθεί παροχή στήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.
Ερωτηθείς για το θέμα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο σε συνέντευξή του στο Fox News είπε πως «είναι πολύ λυπηρό», αναφερόμενος στην απόφαση των Αρχών της περιοχής της Βρετανίας, στενού συμμάχου της Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters ο αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε την Αθήνα ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το ιρανικό τάνκερ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.
Το Grace 1, μετονομάστηκε σε Adrian Darya 1, και απέπλευσε από το Γιβραλτάρ αργά την Κυριακή το βράδυ. Στοιχεία παρακολούθησης πλοίων έδειξαν τη Δευτέρα ότι το πλοίο κατευθυνόταν στο λιμάνι της Καλαμάτας στην Ελλάδα και είχε προγραμματιστεί να φτάσει την Kυριακή.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το βυτιοφόρο βοήθησε τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. Το πλοίο μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία. Ο αξιωματούχος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μεταφέρει την «ισχυρή θέση» τους στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς και σε όλους τους λιμένες της Μεσογείου, να αποφύγουν να διευκολύνουν το πετρελαιοφόρο.
Πλακιωτάκης: Το παρακολουθούμε δεν υπάρχει αίτημα κατάπλευσης
Η υπόθεση αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε μείζονα κρίση για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Πάντως ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ δήλωσε ότι η Αθήνα παρακολουθεί το θέμα αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα από το πλοίο: «To παρακολουθούμε δεν υπάρχει επίσημο αίτημα κατάπλευσης, είναι ένα θέμα που θα το διαχειριστούμε με το υπουργείο Εξωτερικών» δήλωσε ο υπ. Ναυτιλίας.
Facebook Comments