Κόκκινα Δάνεια: Ξεκίνησαν οι ρυθμίσεις με επιδότηση… μισή δόση – ποια η συμμετοχή των δανειοληπτών
Σε αναβάθμιση της πλατφόρμας προστασίας της πρώτης κατοικίας προχωρά τον Σεπτέμβριο η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους
Σε αναβάθμιση της πλατφόρμας προστασίας της πρώτης κατοικίας προχωρά τον Σεπτέμβριο η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους
Σε αναβάθμιση της πλατφόρμας προστασίας της πρώτης κατοικίας προχωρά τον Σεπτέμβριο η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους ώστε το Δημόσιο να είναι σε θέση να καταβάλλει, να ελέγχει και να διακόπτει – όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις – την επιδότηση των δόσεων στεγαστικού δανείου. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την επίτευξη των δύο πρώτων συμφωνιών ανάμεσα σε δανειολήπτες και τράπεζες για ρύθμιση στεγαστικών δανείων ακόμα και σε βάθος 25ετίας με χαμηλό επιτόκιο 2% και επιδότηση δόσης 40% στη μία περίπτωση και 50% στη δεύτερη.
Μετά θα πρέπει να πληρώσουν την 1η δόση, οπότε και ενεργοποιείται η σχετική ρύθμιση.
Μετά ξεκινάει η χορήγηση της κρατικής επιδότησης σε μηνιαία βάση.
Προκειμένου όμως να αρχίσει να καταβάλλεται η επιδότηση της δόσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αναβάθμιση της πλατφόρμας και οι πρώτες ενισχύσεις αναμένεται να καταβληθούν το φθινόπωρο, με πιθανότερο μήνα τον Οκτώβριο. Το ποσό των 150 εκατ. ευρώ, που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό, θεωρείται από δύσκολο έως απίθανο να δαπανηθεί εντός των επομένων μηνών δεδομένου ότι οι αιτήσεις οι οποίες έχουν διαβιβαστεί στις τράπεζες είναι περίπου 30, παρά το γεγονός ότι στην πλατφόρμα έχουν εισέλθει περίπου 70.000 χρήστες.
Με την επικείμενη αναβάθμιση της πλατφόρμας, όπως εξηγούν στα «ΝΕΑ» αρμόδιες πηγές, οι δικαιούχοι επιδότησης θα καλούνται να συμπληρώσουν τον ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού τους στον οποίο κάθε μήνα θα πιστώνεται η επιδότηση. Οι εν ισχύι διατάξεις νόμου προβλέπουν ένα πλέγμα προϋποθέσεων και ελέγχων με το «σκανάρισμα» των δανειοληπτών να γίνεται σε μηνιαία βάση, πριν καταβληθεί η επιδότηση.
Το ισχύον πλαίσιο προστασίας προβλέπει επιδότηση της δόσης του δανείου από 20% έως και 50% για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση και αφορά στεγαστικά, επισκευαστικά, καταναλωτικά δάνεια με προσημείωση πάντα την πρώτη κατοικία.
Πόση επιδότηση
Το ποσοστό της επιδότησης διαμορφώνεται με βάση την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη, όσον αφορά τα νοικοκυριά, ενώ για τους επαγγελματίες υπάρχουν αντίστοιχα εισοδηματικά κριτήρια που οδηγούν σε 30% οριζόντια επιδότηση.
Για μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 3.125 ευρώ, το ποσό της επιδότησης ανέρχεται σε 50% για στεγαστικά δάνεια ή άλλους τύπους δανείων, ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια η επιδότηση ορίζεται στο 30%.
Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, στη διαδικασία συναινετικής ρύθμισης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας προστασίας κύριας κατοικίας η αίτηση για ένταξη στο πλαίσιο προστασίας επέχει θέση αίτησης και για τη συνεισφορά Δημοσίου. Με την υποβολή της αίτησης το Δημόσιο θα αποκτά πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα και τα έγγραφα που ανταλλάσσονται μεταξύ του οφειλέτη και των πιστωτών.
Με την αποδοχή της πρότασης ρύθμισης από τον οφειλέτη, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα εγκρίνει εντός προθεσμίας 15 ημερολογιακών ημερών το ποσό της συνεισφοράς Δημοσίου, με βάση τα αναφερόμενα στοιχεία στην αίτηση και θα προωθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας την εγκεκριμένη αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, η οποία θα τηρεί μητρώο δικαιούχων συνεισφοράς Δημοσίου. Στις περιπτώσεις όπου η ρύθμιση των οφειλών γίνει μέσω δικαστικής απόφασης, ο οφειλέτης θα πρέπει να μεταφορτώσει τη δικαστική απόφαση ανά πιστωτή και ανά ρυθμιζόμενη οφειλή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να εισαγάγει σε αυτήν τα στοιχεία της μηνιαίας δόσης που όρισε η δικαστική απόφαση. Στη συνέχεια, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα εγκρίνει εντός προθεσμίας 15 ημερολογιακών ημερών το ποσό της συνεισφοράς Δημοσίου.
Η συνεισφορά του Δημοσίου θα διακόπτεται:
Στατιστικά
Ολοκληρώθηκε η 8η εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασια της 1ης κατοικίας και την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία.
Αθροιστικά από 1/7/2019 μέχρι 25/8/2019:
– Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα 76.263 χρήστες.
– Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 16.200 χρήστες.
– Έχουν υποβληθεί 26 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.
– Έχουν δοθεί 2 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες και εκκρεμεί η αποδοχή από τη μεριά των δανειοληπτών
Πηγή: ΤαΝέα
Facebook Comments