Έμφαση σε προσφυγικό και επενδύσεις δίνουν Άνγκελα Μέρκελ και Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους. Η υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού έγινε με στρατιωτικές τιμές. Προηγήθηκε η συνάντησή του με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς.  

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

“Γερμανία και Ελλάδα έχουμε κοινές αξίες… Μιλήσαμε για διμερή θέματα, όπως  το μεταναστευτικό και οι δύο συμφωνούμε ότι θα πρέπει να είναι σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας” σημείωσε η καγκελάριος. Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ όλος ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πρέπει να βρίσκεται σε λειτουργία για να αποτραπεί η είσοδος στην ΕΕ παράτυπων μεταναστών.

Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, όπως η νέα σύνθεση της Κομισιόν και για τη διεύρυνση της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε το γερμανικό λαό για τη στήριξή του αυτά τα δύσκολα 10 χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα. “Εξέφρασα στην καγκελάριο τη διάθεση μας για βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές. Και σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε σύμμαχό μας τη Γερμανία” επισήμανε.

“Δεν θέλω να μιλάμε μόνο για την αποπληρωμή του χρέους μας” διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης. “Όσο πιο μεγάλη είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τόσο πιο μεγάλη η μείωση του χρέους”. Είμαι εδώ, υπογράμμισε, για να αλλάξω συνολικά το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων, θέλω να συζητάμε διαρκώς για κοινές αναπτυξιακές μας προκλήσεις.

Έχουμε πολλά κοινά να κάνουμε στον τομέα της πράσινης οικονομίας σχολίασε ο πρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης.

Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για να ενισχυθεί η ροή των παράτυπων μεταναστών  προς την Τουρκία σημείωσε, αναφέροντας ότι στόχος να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χορήγησης ή μη ασύλου. Μητσοτάκης: “Προσβλέπουμε στη στήριξη της Γερμανίας για το μεταναστευτικό, γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι και τα σύνορα της Ευρώπης” ανέφερε.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.

Facebook Comments