Η Δύση αντέδρασε στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα τον Μάρτιο του 2014 επιβάλλοντας οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία. Λίγους μήνες αργότερα ήρθε η απάντηση του Κρεμλίνου, το οποίο τον Αύγουστο απαγόρευσε τις εισαγωγές τροφίμων από την ΕΕ, αλλά και άλλα κράτη όπως τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία.

Με το εμπάργκο ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θέλησε να πετύχει δύο στόχος. Ο πρώτος ήταν να προκαλέσει οικονομική ζημιά στη Δύση και ο δεύτερος να καταστήσει την Ρωσία πιο ανεξάρτητη από εισαγωγές τροφίμων, όπως το κρέας, τα οπωροκηπευτικά και τα γαλακτοκομικά. Με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την επιβολή του εμπάργκο το Κρεμλίνο αποτιμά θετικά το δραστικό μέτρο. Η παραγωγή ρωσικών προϊόντων κρέατος αυξήθηκε την τελευταία πενταετία από 87,1% σε 92,8. Θετικές είναι εξελίξεις και στα αγροτικά προϊόντα, ανακοίνωσε πρόσφατα ο ρώσος υπουργός Γεωργίας Ντμίτρι Πατρούσεφ, τονίζοντας ότι η Ρωσία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού με μεγάλη διαφορά από τις ΗΠΑ που βρίσκονται στη δεύτερη θέση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ρωσικής στατιστικής υπηρεσίας το ποσοστό των εισαγωγών μειώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια από 60% σε σχεδόν 38%.

Εκτόξευση των τιμών στα τρόφιμα

Αντιπολιτευτικά μέσα ενημέρωσης απαντούν στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τα οφέλη από την επιβολή εμπάργκο ότι ο μεγάλος χαμένος είναι οι ρώσοι καταναλωτές, μιας και οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύθηκαν τα τελευταία χρόνια και μάλιστα τη στιγμή που οι μισθοί έμειναν σταθεροί ή μειώθηκαν. Τα ρωσικά στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν όσα γράφονται καταγράφοντας αύξηση 30% στις τιμές τροφίμων την τελευταία πενταετία. Ενδεικτικό επίσης ότι η άνοδος των τιμών κρέατος και αυγών φθάνει σε σχέση με πέρυσι το 10%. Εφημερίδες όπως η Wedomosti και Nesawissimaja Gaseta σημειώνουν ότι ο λόγος για την ανοδική πορεία των τιμών είναι η απουσία ανταγωνισμού, ο οποίος υπήρχε όσο εισάγονταν αγροτικά προϊόντα. Παραγωγοί τροφίμων ωστόσο αποδίδουν τις υψηλότερες τιμές στο υποτιμημένο ρούβλι, που αυξάνει τις τιμές για εισαγόμενα αγροτικά μηχανήματα και ζωοτροφές, οι οποίες εν τέλει μετακυλίονται στους καταναλωτές.

Πολλοί ρώσοι παραγωγοί τροφίμων δείχνουν πάντως να βγαίνουν κερδισμένοι από το εμπάργκο και δεν έχουν κανένα συμφέρον από μια κατάργησή του. Δεν αποκλείεται να φοβούνται τον ανταγωνισμό από την ΕΕ που είναι σε θέση να πουλήσει φθηνότερα από τους ντόπιους παραγωγούς. Πρόσφατα ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι σε περίπτωση που αρθούν οι κυρώσεις της Δύσης θα καταργήσει το εμπάργκο. Η πιθανότητα για άρση των κυρώσεων της Δύσης θεωρείται ωστόσο εξαιρετικά περιορισμένη.

Facebook Comments