Με αρνητικές αποδόσεις τα μισά εταιρικά ομόλογα στην Ευρωζώνη -ποια η θέση των funds για τα ελληνικά
Με αρνητικές αποδόσεις, χτυπώντας νέα ρεκόρ, κινούνται σχεδόν τα μισά εταιρικά ομόλογα στην Ευρωζώνη και τα οποία έχουν βαθμίδα investment grade
Με αρνητικές αποδόσεις, χτυπώντας νέα ρεκόρ, κινούνται σχεδόν τα μισά εταιρικά ομόλογα στην Ευρωζώνη και τα οποία έχουν βαθμίδα investment grade
Με αρνητικές αποδόσεις, χτυπώντας νέα ρεκόρ, κινούνται σχεδόν τα μισά εταιρικά ομόλογα στην Ευρωζώνη τα οποία έχουν βαθμίδα investment grade. Αυτό έχει δημιουργήσει στους επενδυτές μία πρωτοφανή “δίψα” για τα εταιρικά ομόλογα χαμηλότερης αξιολόγησης τα οποία προσφέρουν θετικές αποδόσεις.
Την Δευτέρα η Smurfit Kappa και η Thyssenkrupp προχώρησαν σε εκδόσεις ομολόγων τα οποία έχουν αξιολόγηση junk και είδαν εκτόξευση τη ζήτησης από επενδυτές. Η πρώτη άντλησε 750 εκατ. ευρώ από ένα νέο 7ετές ομόλογο με απόδοση 1,5% , ενώ η δεύτερη άντλησε 1 δισ. ευρώ από το νέο ομόλογο 3,5 ετών με απόδοση 2%. Οι εκδόσεις υπερκαλύφθηκαν με τους αναλυτές να υπογραμμίζουν πως οι επενδυτές που αναζητούν αποδόσεις προσελκύονται από όποιον τίτλο τις προσφέρει, ανεξάρτητα εάν έχει “επενδυτική” βαθμίδα ή όχι.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της βουτιάς που έχουν σημειώσει οι αποδόσεις όλων των ομολόγων στην ευρωζώνη – κρατικών και εταιρικών – και εξηγεί σε κάποιο βαθμό την ζήτηση που συνεχίζουν να έχουν και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα τα οποία ακόμα και στο ιστορικό χαμηλό του 1,6% (10ετία) έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις στην περιοχή και έτσι αποτελούν “μαγνήτη” για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί ένα άκρως εύφορο έδαφος και για τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα τα οποία παρόλο που έχουν σημειώσει σημαντική βελτίωση από τις αρχές του έτους, συνεχίζουν να προφέρουν ελκυστικές αποδόσεις.
Οι αυξανόμενοι κίνδυνοι γύρω από την παγκόσμια οικονομία, οι φόβοι για ύφεση και για ενίσχυση των εμπορικών εντάσεων, σε συνδυασμό με τα προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, έχει ωθήσει σε ένα ράλι χωρίς φρένο τα ομόλογα διεθνώς αυτό το έτος.
Συνολικά, η αξία των ομολόγων (κρατικών και εταιρικών) διεθνώς που έχουν σήμερα αρνητικές αποδόσεις έχει εκτοξευθεί στα 17 τρισ. δολάρια. Στην ευρωζώνη ομόλογα αξίας 5,6 τρισ. ευρώ από το σύνολο των 8,2 τρισ. ευρώ έχουν αρνητικές αποδόσεις, ενώ σε ότι φορά τα κρατικά ομόλογα το 49% έχουν αποδόσεις χαμηλότερες από το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, που διαμορφώνεται στο -0,4%.
Επιπλέον, από από τα 3,4 τρισ. ευρώ που είναι η συνολική αξία των εταιρικών ομολόγων υψηλής αξιολόγησης (IG) στην ευρωζώνη, τα μισά, ή 1,7 τρισ. ευρώ, έχουν αρνητικές αποδόσεις.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments