Citigroup: “Ουδέτερη” στάση διατηρεί για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο
"Ουδέτερη" στάση τηρεί η Citigroup για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου
"Ουδέτερη" στάση τηρεί η Citigroup για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου
“Ουδέτερη” στάση τηρεί η Citigroup για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα reports που δημοσίευσε για τις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, η αμερικάνικη τράπεζα παραμένει “neutral/high risk” σε ό,τι αφορά τη μετοχή της Alpha Bank με τιμή-στόχο τα 1,9 ευρώ, διατηρεί τη σύσταση “neutral/high risk” και για την Εθνική Τράπεζα με τιμή-στόχο στα 2,8 ευρώ, καθώς και για την τράπεζα Πειραιώς με την τιμή-στόχο να τοποθετείται στα 3,2 ευρώ.
Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της Alpha Bank, η Citi επισημαίνει ότι ήταν ισχυρά ενώ τονίζει πως οι επενδυτές αναμένεται να επικεντρωθούν στις επικείμενες συναλλαγές NPEs και τη νέα επιχειρησιακή στρατηγική της τράπεζας.
Όπως αναφέρει, η Alpha Bank σημείωσε καθαρά έσοδα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους €59 εκατ. στο δεύτερο τρίμηνο (+ 116% σε ετήσια βάση). Τα βασικά προ προβλέψεων κέρδη (PPI) σημείωσαν αύξηση 1% λόγω των σταθερών εσόδων από τόκους τα οποία αντισταθμίστηκαν από τον θετικό αντίκτυπο του χαμηλότερους κόστους καταθέσεων και χρηματοδότησης, ενώ ο υψηλότερος όγκος συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες και οι νέες εκταμιεύσεις δανείων αντισταθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα υψηλότερα λειτουργικά κόστη (+ 4%). Οι απώλειες από δάνεια, συμπεριλαμβανομένων και άλλων απομειώσεων που σχετίζονταν με τις αναδιαρθρώσεις ήταν αυξημένες κατά 1% ενώ το κόστος κινδύνου για τα μικτά δάνεια διαμορφώθηκε στο 1,9% το δεύτερο τρίμηνο.
Σε ό,τι αφορά το guidance, τα καθαρά έσοδα αναμένεται να παραμείνουν στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου και στη συνέχεια του έτους, γεγονός που “δείχνει” μείωση της τάξης του 12% το 2019 συνολικά, ενώ βελτίωση αναμένεται σε ό,τι αφορά τα έσοδα από προμήθειες στο β’ εξάμηνο, λόγω των υψηλότερων εκταμιεύσεων δανείων, τη μεγαλύτερη χρήση πιστωτικών καρτών και τις υψηλότερες προμήθειες στο asset management και το bancassurance.
Η Citi αναφέρει πως τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) της συστημικής τράπεζας μειώθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ σε επίπεδο τριμήνου, λόγω αρνητικού σχηματισμού νέων NPEs, με τον εγχώριο σχηματισμό να γίνεται αρνητικός σε ό,τι αφορά τα εταιρικά δάνεια και παραμένει αρνητικός σε ό,τι αφορά τα καταναλωτικά. Ο βασικός κεφαλαιακός δείκτης CET1 βελτιώθηκε στο 17,8% από 17% λόγω του ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων καθώς και άλλων παραγόντων ενώ, ο δείκτης CET 1 (fully loaded) αυξήθηκε στο 14,8% από 14% στο α΄τρίμηνο.
Για την Πειραιώς η Citi χαιρετίζει τη συνεχιζόμενη μείωση NPEs και την κεφαλαιακή της βελτίωση. Όπως επισημαίνει, η Πειραιώς σημείωσε κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες της τάξης των 18 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο, ενώ τα επαναλαμβανόμενα προ προβλέψεων κέρδη μειώθηκαν κατά 5% λόγω των σταθερών εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) και τις υψηλότερες λειτουργικές δαπάνες. Οι απώλειες δανείων υποχώρησαν κατά 22% και το κόστος κινδύνου διαμορφώθηκε στις 149 μ.β.
Η διοίκηση επανέλαβε τους στόχους της για το 2019 με εκταμιεύσεις δανείων ύψους 4 δισ. ευρώ, ενώ τα NII θα παραμείνουν αμετάβλητα στα 1,4 δισ. ευρώ. Οι προμήθειες αναμένεται να κυμανθούν στα περίπου 0,34 δισ. ευρώ, τα κόστη θα μειωθούν κάτω από το 1 δισ. ευρώ και το κόστος κινδύνου (σε καθαρά δάνεια) θα διαμορφωθεί στο 1,5-1,8%.
Τα εγχώρια NPEs της Πειραιώς μειώθηκαν κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με το α’ τρίμηνο λόγω του αρνητικού σχηματισμού νέων ΝPEs (300 εκατ. ευρώ) και των διαγραφών δανείων (400 εκατ. ευρώ). Ο σχηματισμός NPEs της Πειραιώς βελτιώθηκε στο β’ τρίμηνο λόγω της μείωσης τόσο των defaults όσο και των re-defaults. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η συστημική τράπεζα οδεύει προς την επίτευξη της μείωσης των NPEs κατά 3,5 δισ. ευρώ φέτος, ενώ το 2020 σχεδιάζονται πωλήσεις δανείων μεγαλύτερες από τα 3,5 δισ. ευρώ. Η Citi επίσης αναφέρει πως ο δείκτης CET1 (pro-forma) αυξήθηκε στο 14,8% από 13,7% ενώ ο fully loaded αυξήθηκε κατά 38 μβ. στο 12,2%.
Τέλος, σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας, η Citi τα χαρακτηρίζει ισχυρά τονίζοντας ότι οι επενδυτές αναμένεται να χαιρετίσουν τη βελτίωση στα κέρδη προ προβλέψεων και την επιτάχυνση στην οργανικής μείωση των NPEs.
Όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Εθνικής ανήλθαν στα 122 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο με πτώση 7% από το α’ τρίμηνο, ενώ τα βασικά προ προβλέψεων κέρδη αυξήθηκαν κατά 14% λόγω των ισχυρότερων εσόδων από τόκους τα οποία και υποστηρίχθηκαν από την ανταλλαγή του Titlos, τις υψηλότερες προμήθειες και τα σταθερά κόστη. Τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) αναμένεται να παραμείνουν κοντά στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου και για τη συνέχεια του έτους, οδηγώντας σε αύξηση των NII κατά 7% το 2019, ενώ αναμένεται σημαντική βελτίωση και στα έσοδα από προμήθειες το δεύτερο εξάμηνο καθώς και στα κόστη.
Ο σχηματισμός NPE ήταν αρνητικός στο β΄ τρίμηνο λόγω της πώλησης μη εξασφαλισμένου χαρτοφυλακίου πιστωτικών καρτών, καταναλωτικών δανείων, SBL & μικρών ΜΜΕ. Όπως σημειώνει η Citi, η Εθνική Τράπεζα στοχεύει να επιτύχει μείωση των NPE κατά 2,8 δισ. ευρώ στο β’ εξάμηνο μέσω της πώλησης ενός εξασφαλισμένου χαρτοφυλακίου εταιρικών δανείων (0,9 δισ. ευρώ), ενός ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου (0,3 δισ. ευρώ), κυπριακών και ρουμανικών δανείων (0,6 δισ. ευρώ), αναδιαρθρώσεων και ρευστοποιήσεων. Ο δείκτης CET1 μειώθηκε από το 15,7% στο 14,8% ενώ και ο fully loaded CET1 ( pro-forma) υποχώρησε στο 12,3% από 12,8%.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments