Έργο από τα… προσεχώς οι δηλώσεις Λαγκάρντ
Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός
Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός
Η χθεσινή δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ στο Ευρωκοινοβούλιο, κατά την ακρόαση για την επιβεβαίωση του διορισμού της στην προεδρία της ΕΚΤ, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έχει υιοθετήσει μια προσεκτική προσέγγιση στο ζήτημα των πλεονασμάτων.
«Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή», είπε η Λαγκάρντ προκαλώντας ευφορία στο Μαξίμου και οδηγώντας τον συνήθως εγκρατή Χρήστο Σταϊκούρα σε δήλωση, με την οποία τόνιζε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης οδηγεί σε θετική δυναμική για το ζήτημα.
Η Λαγκάρντ δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Εφόσον αναλάβει τα ηνία της ΕΚΤ, θα είναι, μετά τον Ντράγκι, η υπεύθυνη του ισχυρότερου ευρωπαϊκού θεσμού, αλλά την ίδια ώρα είναι και σε άμεση επικοινωνία με το Ελιζέ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμαννουέλ Μακρόν, ο οποίος εδώ και καιρό είναι ανοιχτός στη συζήτηση για μείωση των πλεονασμάτων της Ελλάδας. Το εξέφρασε, δε, πίσω από τις κλειστές πόρτες στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι η δήλωση της Λαγκάρντ είναι άλλη μια από αυτές που έκανε όταν ήταν επικεφαλής του ΔΝΤ. Τότε, όμως, το ΔΝΤ ήταν σε διελκυστίνδα με την Ευρώπη. Τώρα, η Λαγκάρντ αναλαμβάνει έναν ισχυρό ευρωπαϊκό θεσμό, με την ίδια προσέγγιση. Οπότε, όπως εκτιμούν έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές, ίσως βλέπουμε ένα έργο από τα…προσεχώς.
Ο εξ απορρήτων
Facebook Comments