Θέλουμε ένα θετικό σοκ για να γυρίσουμε σελίδα
Από τις πρώτες εβδομάδες της νέας διακυβέρνησης, η συντριπτική πλειονότητα των νουνεχών πολιτών έχει εκπλαγεί από την ταχύτητα λήψης αποφάσεων
Από τις πρώτες εβδομάδες της νέας διακυβέρνησης, η συντριπτική πλειονότητα των νουνεχών πολιτών έχει εκπλαγεί από την ταχύτητα λήψης αποφάσεων
Από τις πρώτες εβδομάδες της νέας διακυβέρνησης, η συντριπτική πλειονότητα των νουνεχών πολιτών έχει εκπλαγεί από την ταχύτητα λήψης αποφάσεων αλλά και τον τρόπο δράσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Κι όμως, δεν μιλάμε για την ανακάλυψη της… πυρίτιδας, αλλά για την εφαρμογή ενός σχεδίου που βασίζεται στη λογική, στον ρεαλισμό, στο αυτονόητο και στο προσήκον.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις επιλογές του έχει δείξει ότι από την ημέρα της εκλογής του, ήξερε ποιοι κάνουν για τη δουλειά αλλά και τι πρέπει να πράξουν. Σήμερα συμπληρώνονται 60 ημέρες διακυβέρνησης και ήδη όσα έχουμε δει, παραπέμπουν σε σχήμα, το οποίο βρίσκεται στο μισό της τετραετίας!
Μέσα σε μερικές εβδομάδες έχουν διευθετηθεί εκκρεμότητες που αφορούν σε επενδύσεις τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ (Ελληνικό, ΟΛΠ, Αφάντου, Κασσιόπη, Σκουριές) και εφαρμόζονται ή πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Ο νέος αναπτυξιακός και επενδυτικός νόμος συνιστά τομή για τα δεδομένα της μεταπολιτευτικής ιστορίας της χώρας. Και μέσα σε όλα αυτά έρχεται ως “κερασάκι στην τούρτα” η διακήρυξη για συνεχή μείωση των φόρων σε βάθος τετραετίας και ανάλογα με τις δημοσιιονομικές επιδόσεις, οι οποίες συνδέονται άρρηκτα με τους στόχους της μεταμνημονιακής επιτροπείας.
Η Ελλάδα μέσα στην επόμενη τριετία πρέπει να προσελκύσει στην πραγματική οικονομία επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ έτσι ώστε να επιστρέψουμε στα προ μνημονίου επίπεδα. Με τους ρυθμούς που κινείται η κυβέρνηση και με την αποδοχή που έχει το σχέδιο της από τους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους, ένας τέτοιος στόχος δεν αποτελεί ουτοπία. Στην κυβέρνηση υπάρχουν πλέον μονο ορκισμένοι υπουργοί που γνωρίζουν ότι εφόσον αυξάνεται θεαματικά το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, δηλαδή ο κοινός παρονομαστής των κατά περίπτωση κλασμάτων, τότε τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Όσο θα αυξάνεται το ΑΕΠ, τόσο θα βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Η κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας και το χρέους 181,9% του ΑΕΠ που παρέδωσε η προηγούμενη ανεκδιήγητη διακυβέρνηση, αποτελούν τους μεγάλους αντιπάλους της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η Ελλάδα δείχνει να έχει βάλει τις βάσεις για να αποτελέσει το μεγαλύτερο turn around story του πλανήτη. Τα πρόδρομα μηνύματα είναι εξαιρετικά θετικά και αποτυπώνονται στο κόστος δανεισμού των ελληνικών κρατικών τίτλων, το οικονομικό κλίμα και σε πολλά άλλα. Ο εκσυγχρονισμός του κράτους, η πάταξη των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και οι αποκρατικοποήσεις θα αποτελέσουν τους πυλώνες πάνω στους οποίους θα βασιστεί η κυβέρνηση για να πετύχει το μεγάλο αναπτυξιακό και φορολογικό θαύμα.
Οι άνθρωποι που χειρίζονται σήμερα τις τύχες της χώρας ξέρουν τι πρέπει να πράξουν και μέσα σε πόσο χρονικό διάστημα οφείλουν να φέρουν αποτελέσματα. Ο χρόνος είναι ο εχθρός μας και ο κακός εαυτός μας αποτελεί το… σαράκι μας! Η κυβέρνηση είναι άκρως συνειδητοποιημένη για τις ευθύνες που έχει αναλάβει και δείχνει ότι βαδίζει στον σωστό δρόμο. Θα είναι κρίμα αυτή η προσπάθεια να μείνει στη μέση γιατί η επόμενη μέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι καταδικαστική. Η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει τα αυτονόητα στην οικονομία, έτσι όπως αυτά διδάσκονται στη στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας της Γ΄ Λυκείου. Το υποδειγματικό μάνατζμεντ και το σωστό μάρκετινγκ για το κεφάλαιο “Ελλάδα” αποτελούν τα απαραίτητα συμπληρώματα για να γυρίσουμε σελίδα.
Η χώρα χρειάζεται διαδοχικά θετικά σοκ σε όλα τα επίπεδα. Τότε και μόνο τότε θα έρθει το πολυπόθητο αναπτυξιακό άλμα και θα φτάσουμε στο τέλος της διαδρομής στον επιθυμητό στόχο. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα και σωστά. Τα αποτελέσματα πρέπει να φανούν μέσα στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Είναι στο χέρι μας να… σοκάρουμε θετικά τον πλανήτη και να τον κάνουμε να παραμιλάει με τα κατορθώματα μας. Γιατί μέχρι πρότινος παραμιλούσε με τις ανοησίες μας!
Facebook Comments