H σημερινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό: θα είναι ένας οδικός χάρτης για τη συνέχεια της κυβέρνησης, αλλά όχι με την αφηρημένη έννοια. Θα είναι ένα σημείο εκκίνησης, με τον πρωθυπουργό να θέτει συγκεκριμένους στόχους και να κάνει τις ανάλογες εξαγγελίες. Και θα ζητήσει από τους παριστάμενους να επανέλθουν στη…ΔΕΘ του 2020 και να κρίνουν, αν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε στη φετινή διοργάνωση τηρήθηκαν.

Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, θα μιλήσει για τη φορολογία, για την προσέλκυση επενδύσεων, για τις εργασιακές συνθήκες, αλλά και για τα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Ξεχωριστή θέση θα έχει και το «ψηφιακό κράτος», τις βασικές πτυχές του οποίου παρουσίασε προ ημερών ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και σε μεγάλα έργα υποδομής που θα δρομολογηθούν ή ολοκληρώνονται, με έμφαση και τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Βεβαίως, θα υπάρχουν και εκπλήξεις. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει συγκεκριμένα πώς θα γίνει η μείωση των εισφορών για μισθωτούς και συνταξιούχους, κάτι που θα έχει άμεση αποτύπωση στο διαθέσιμο εισόδημα. Ακόμα μοιάζει να κλειδώνει η προοδευτική μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, με στόχο να καταργηθεί, ενώ ανακοινώσεις αναμένεται να υπάρξουν και για το τέλος επιτηδεύματος που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο αναμένεται να καταργηθεί σε βάθος διετίας.

Βεβαίως, δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποια είδηση όσν αφορά τον εκλογικό νόμο, είτε σήμερα είτε αύριο. Όλα αυτά, όμως, επί της…σκηνής του Βελλιδείου, τόσο σήμερα όσο και αύριο.

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments