«Είναι πασιφανές πως δεν ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με ένα μαγικό ραβδί  και την επομένη έχει στρώσει η οικονομία ώστε να μπορεί να εξαγγέλλει μειώσεις του ΕΝΦΙΑ και άλλα μέτρα που είναι γνωστό ότι είχαν ψηφιστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε μεταξύ άλλων η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Μεταφορών κ. Π. Πέρκα στην ΕΡΤ1.

Ερωτήθηκε για την συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τη δήλωσή του ότι η τωρινή κυβέρνηση «τρώει από τα έτοιμα». Απάντησε ότι είναι πασιφανές πως δεν ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με ένα μαγικό ραβδί  και την επομένη έχει στρώσει η οικονομία ώστε να μπορεί να εξαγγέλλει μειώσεις του ΕΝΦΙΑ και άλλα μέτρα που είναι γνωστό ότι είχαν ψηφιστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να λέγεται. Βγαίνει και ο κ. Στουρνάρας και δηλώνει ότι τώρα μπορούμε να άρουμε τα capital controls αλλά πριν δύο μήνες δεν μπορούσαμε. Και όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε αυτά τα μέτρα μιλούσε για κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Δήλωσε επίσης σε ό,τι αφορά στη μείωση του ΕΝΦΙΑ ότι υπάρχει μια  αύξηση στη μείωση κατά 200 εκ. παραπάνω από το μέτρο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εκ των οποίων τα 100 εκ. μειώνουν τον ΕΝΦΙΑ στις μεγάλες περιουσίες άνω του 1 εκ. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να γίνει μείωση στις μικρές περιουσίες. Επίσης οι 120 δόσεις είχαν ήδη ψηφιστεί και εφαρμοστεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύηςόμως πάει πίσω, πράγμα που επιβεβαιώνει  την ταξική πολιτική της κυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο και καυτηριάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη περί συμφωνίας αλήθειας με τον λαό, δήλωσε ότι «η μισή αλήθεια, είναι  ψέμα, όταν δηλαδή ανακοινώνεις πράγματα και αποκρύπτεις ότι έχουν ήδη γίνει και δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά,σχολίασε ότι από τη μία δηλώνουν ότι προστατεύουν τους εργαζόμενους, από την άλλη λένε ότιοι πολλοί έλεγχοι είναι εμπόδιο για τις επιχειρήσεις και συγχρόνως υποβαθμίζουν το Σ.ΕΠ.Ε. Ό,τι πρόστιμο και να επιβληθεί, αν δεν υπάρχει ο μηχανισμός ελέγχου δεν υπάρχει προστασία. Δεν είναι ότι λείπει το θεσμικό πλαίσιο.

Η χώρα μας είχε μείνει πάρα πολύ πίσω σε ότι αφορά στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και το αντιμετωπίσαμε με πάρα πολλές προσπάθειες ενίσχυσης τους και πολύ καλά αποτελέσματα.

Στη συνέχεια καυτηρίασε ότι ενώ περίμενε να ακούσει πιο συγκεκριμένα πράγματα, μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του ήταν σαν έκθεση – σαν ευχή. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «δεν λες στους επιχειρηματίες να τηρούν απλά τις υποχρεώσεις τους, επιβάλεις μέτρα και ελέγχους». Επίσης σημείωσε ότι ήταν εντυπωσιακή η απουσία από την ομιλία του Πρωθυπουργού έστω και μιας αναφοράς στην «επαίσχυντη» συμφωνία των Πρεσπών. Η περσινή μισαλλόδοξη ρητορεία περιορίστηκε στην προστασία των μακεδονικών προϊόντων.

Για τα ζητήματα της ΔΕΗ δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο ο αρμόδιος Υπουργός να λοιδορεί μια δημόσια επιχείρηση μιλώντας για ιστορικά υψηλά χρέη, αφού ξέρουν ότι ένα μεγάλο μέρος είναι απλά λογιστικά και δεν είναι απαιτητά.Το 2008 η ΔΕΗ είχε γύρω 800 εκ. χρέη, το 2013 παραπάνω από 230 εκ. χρέη. Η ΝΔ επαναφέρει την πώληση δικτύων στο προσκήνιο κατά το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ το οποίο υπενθύμισε ότι προέβλεπε και πώληση υδροηλεκτρικών και ΝΟΜΕ. Υπενθύμισε επίσης ότι το 2013 η τότε κυβέρνηση έχασε την ευκαιρία για δωρεάν πιστοποιητικά διοξειδίου του άνθρακα.

Τέλος οι αόριστες αναφορές του κ. Μητσοτάκη περί στήριξης της Δ. Μακεδονίας για την μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή δεν μας καθησυχάζουν. Πρόκειται για πάρα πολύ σοβαρό θέμα και  χρήζει σοβαρής προσέγγισης.

Πηγή:Avgi.gr

Facebook Comments