Γιατί παραμένουν ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα – τι περιμένουν οι επενδυτές
Η τάση ανόδου των τιμών και πτώσης των αποδόσεων θα έχει συνέχεια, μετά και την απόφαση της ΕΚΤ να προωθήσει έναν δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης
Η τάση ανόδου των τιμών και πτώσης των αποδόσεων θα έχει συνέχεια, μετά και την απόφαση της ΕΚΤ να προωθήσει έναν δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης
Η τάση ανόδου των τιμών και πτώσης των αποδόσεων θα έχει συνέχεια, μετά και την απόφαση της ΕΚΤ να προωθήσει έναν δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, όπως παρατηρεί το Bloomberg, το οποίο θυμίζει ότι η αυξημένη όρεξη για κρατικό χρέος της Ευρωζώνης είχε ως αποτέλεσμα κάποια στιγμή φέτος η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς να υποχωρήσει ακόμη και χαμηλότερα από του αντίστοιχου αμερικανικού.
Και ενώ η απόδοση του 10ετούς έχει υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό του 1,509%, εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερη (και κατά συνέπεια ελκυστική) σε σχέση με εκείνη των άλλων ομολόγων του ευρώ. Δεν είναι όμως μόνο η απόδοση που ικανοποιεί τους επενδυτές. «Τα capital controls αποτελούν πια παρελθόν, η χώρα εμφανίζει τον υψηλότερο δείκτη PMI για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη, ακόμη και εάν η πιο σημαντική επενδυτική πρωτοβουλία, αυτή του Ελληνικού, ύστερα από πολλές καθυστερήσεις, είναι ακόμη στα αρχικά στάδια της αναβίωσης» γράφει το Bloomberg.
Και κάπου εδώ έρχεται και το αίτημα της μείωσης των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων- το οποίο πρόσφατα στήριξε η επερχόμενη πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Η Κομισιόν θα αναθεωρήσει την ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του χρέους τον Νοέμβριο και αυτή θα έχει καθοριστική σημασία. Στα θετικά και το γεγονός ότι πρόσφατα η Άγκελα Μέρκελ αναγνώρισε πως «η σημερινή μεταρρυθμιστική ατζέντα της Ελλάδας θα καταστήσει πιο εύκολη την τήρηση των υποχρεώσεων».
Τι άλλο περιμένουν οι επενδυτές; Ένα σήμα έγκρισης και από τους οίκους αξιολόγησης. Μία αναβάθμιση θα έδινε ακόμη περισσότερο ώθηση στο ράλι.
Facebook Comments