Τάσεις διάσπασης στο κόμμα του Ερντογάν
Ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι έχει νέα προβλήματα να αντιμετωπίσει
Ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι έχει νέα προβλήματα να αντιμετωπίσει
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ήταν για πολύ καιρό μια ισχυρή πολιτική φιγούρα στην Τουρκία. Από την μεγάλη άνοδο του Kόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην εξουσία το 2002, παρέμενε επί σειρά ετών πάντα στο πλευρό του Ταγίπ Ερντογάν. Αρχικά ως σύμβουλός του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, έπειτα ως υπ. Εξωτερικών και στη συνέχεια ως πρωθυπουργός. Πρέσβευε την πολιτική θεωρία του «νεο-οθωμανισμού», η οποία μέχρι σήμερα εκφράζεται από την Τουρκία σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής. O πρώην καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης – τον οποίο πολλοί στην Τουρκία αποκαλούν απλώς δάσκαλο- διετέλεσε επίσης και πρόεδρος του ΑΚΡ. Εντούτοις το 2016 ήρθε η πτώση του. Από άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του Ερντογάν ξαφνικά υποβαθμίστηκε και απομακρύνθηκε και από τα δύο κορυφαία πολιτικά αξιώματα, την πρωθυπουργία και την προεδρία του κόμματος.
Έντονη κριτική στο ΑΚΡ από τον Νταβούτογλου
Το 2019 όμως οι συσχετισμοί στην Τουρκία έχουν αλλάξει. Η οικονομική κρίση, η ενίσχυση της αντιπολίτευσης, οι απανωτές εκλογικές ήττες στις δημοτικές εκλογές έχουν επιφέρει ρωγμές στην εκλογική βάση του κυβερνώντος ΑΚΡ και την εξουσία του Ερντογάν. Το πολιτικό κενό που τείνει να δημιουργηθεί στην Τουρκία φαίνεται ότι επιχειρεί να καλύψει ο Νταβούτογλου. Εδώ και μήνες ασκεί έντονη κριτική στο ΑΚΡ και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα μαζί με άλλους τρεις βουλευτές ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το κόμμα.
Σύμφωνα με την κριτική τους, το κόμμα έχει απομακρυνθεί πολύ από τις θεμελιώδεις αρχές του. Παράλληλα φαίνεται ότι ο Νταβούτογλου επιχειρεί να υλοποιήσει τις δικές του πολιτικές φιλοδοξίες μέσω ενός «νέου πολιτικού κινήματος». Μάλιστα ήδη πριν από τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές του Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη, ο Νταβούτογλου είχε δημοσιεύσει πολιτικό μανιφέστο κατά του Ερντογάν, της πόλωσης και της διάβρωσης του κράτους δικαίου.
Τριγμοί στην απόλυτη κυριαρχία του Ερντογάν
Ο τούρκος πρόεδρος είναι στο μεταξύ θορυβημένος. Φοβάται ότι μια διάσπαση στο κόμμα του θα του στοιχίσει κι άλλο σε εκλογική δύναμη. Την ίδια ώρα ο Νταβούτογλου χαρακτηρίζεται «προδότης». Ωστόσο η περίπτωση Νταβούτογλου δεν είναι η μοναδική. Εδώ και μήνες εκατοντάδες μέλη του ΑΚΡ έχουν αποχωρήσει από το κόμμα. Ένας εξ αυτών είναι και ο πρώην υπ. Οικονομίας και ιδρυτικό στέλεχος του ΑΚΡ Αλί Μπαμπατσάν. Αποχώρησε από το κόμμα ήδη τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ και ο Μπαμπακάν επιδιώκει να ιδρύσει νέο κόμμα. Όπως και ο Νταβούτογλου, θεωρεί επίσης ότι το ΑΚΡ απομακρύνεται από τους ιδρυτικούς του στόχους.
Για την ίδρυση του δικού του κομματικού σχήματος ο Μπαμπακάν υπολογίζει μάλιστα στη συνδρομή του Αμπντουλάχ Γκιούλ, που αποχώρησε από το ΑΚΡ το 2007. Ο Γκιουλ πέρυσι τάχθηκε ευθέως κατά της διακυβέρνησης Ερντογάν. Μάλιστα είχε εκδηλώσει την πρόθεση να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2008, απέσυρε ωστόσο γρήγορα την υποψηφιότητά όταν στρατιωτικό ελικόπτερο εμφανίστηκε πάνω από το σπίτι του σε μια απόπειρα εκφοβισμού του. Τότε ο Ερντογάν βρισκόταν ακόμη στο απόγειο της ισχύος του, μετατρέποντας την τουρκική πολιτική σε «οne man show». Πλέον όπως φαίνεται τα πράγματα έχουν αλλάξει, και οι Τούρκοι ψηφοφόροι φαίνεται να έχουν περισσότερες εναλλακτικές, μιας και το AKP δείχνει να μην αποτελεί πια μονόδρομο.
Facebook Comments