Σήμερα συγκροτήθηκε σε σώμα η επιτροπή η οποία θα επεξεργαστεί τις τελικές διατάξεις του Συντάγματος που θα ψηφίσει σε περίπου ενάμιση μήνα από τώρα η ολομέλεια. Στην μυστική ψηφοφορία για την εκλογή προεδρείου ο Ευριπίδης Στυλιανίδης έλαβε 40 ψήφους και 2 λευκά.

Η Έφη Αχτσιόγλου για την θέση του αντιπροέδρου  34 ψήφους 2 λευκά και 6  άκυρα ενώ ο Γιώργος Καμίνης για την θέση του γραμματέα 40 ψήφους και δύο λευκά.

Ο κ. Στυλιανίδης από τη θέση του προέδρου στην πρώτη τοποθέτηση του ζήτησε συνεργασία και ενότητα των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία της αναθεώρησης

«Πρέπει να εκπέμψουμε σήμα συνεργασίας, θεσμικής συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, δυνατότητα σύνθεσης μεταξύ διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων και στο τέλος να βγει μια απόφαση όχι με την μικροκομματική λογική που έχει στραμμένο το βλέμμα στις επόμενες εκλογές, αλλά με μια θεσμική λογική που το  βλέμμα των βουλευτών θα είναι στραμμένο στις επόμενες γενιές.»

Ο κ. Στυλιανίδης έδωσε και τον οδικό χάρτη της συζήτησης που θα γίνει όσον αφορά τα 49 άρθρα που μπαίνουν προς αναθεώρηση.

Τα 49 άρθρα θα δομηθούν σε 10 κεφάλαια . Θα γίνει μια συζήτηση επί της αρχής και μία στο τέλος με τις ψηφοφορίες. Αν χρειαστούμε χρόνο πέρα του ενός μήνα θα ζητήσουμε παράταση για να γίνει συζήτηση σε βάθος.

  • Στην πρώτη ενότητα  θα συζητηθούν τα άρθρα που αφορούν τις σχέσεις κράτους εκκλησίας.
  • Στη δεύτερη ενότητα τα άρθρα για τα κοινωνικά δικαιώματα.
  • Στην τρίτη ενότητα  τα άρθρα θεσμικού χαρακτήρα.
  • Στην τέταρτη ενότητα τα άρθρα  για το δημοψήφισμα.
  • Στην πέμπτη ενότητα άλλα θεσμικά άρθρα.
  • Στην έκτη ενότητα τα άρθρα για την ασυλία των βουλευτών και το νόμο περί ευθύνης υπουργών.
  • Στην έβδομη ενότητα τα  άρθρα που σχετίζονται με την περιφερειακή οργάνωση του κράτους, την νησιωτικότητα και την προστασία των ορεινών περιοχών.
  • Στην όγδοη ενότητα το θέμα της εκλογής προέδρου Δημοκρατίας.
  • Στην ένατη ενότητα τα άρθρα για την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής από την αντιπολίτευση.
  • Στη δέκατη  ενότητα οι  καταργήσεις διαφόρων άρθρων.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «η  διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης είναι κορυφαία στιγμή του πολιτεύματος και πρέπει να έχει την αναγκαία συμπεριφορά εκ μέρους όλων μας. Εμείς δεν έχουμε διαφοροποιήσει την θέση μας σε σχέση με την εκλογή του κράτους της Δημοκρατίας. Αλλά όλα αυτά θα τα δούμε όταν έρθει η στιγμή της συζήτησης.Θεωρούμε ασφυκτικό  το πλαίσιο του ενός μήνα.

Ο Κατρούγκαλος προανήγγειλε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την Δευτέρα θα καταθέσει πρόταση για το πως θα πρέπει να ψηφίζουν οι απόδημοι.«Θέλουμε η ρύθμιση των αποδήμων να έχει  την ψήφο όλων των κομμάτων και θα καταθέσουμε την Δευτέρα σχετική ρύθμιση.»

Διαβάστε περισσότερα στο Dailypost.gr

Facebook Comments