Σήμερα αποφασίζεται από τους ξένους απεσταλμένους η τύχη των 120 δόσεων και της νέας πάγιας ρύθμισης χρεών προς την εφορία.

Στην κυβέρνηση κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης. Παρόλα αυτά, πληροφορίες κοντά στις διαπραγματεύσεις, αποκάλυψαν τη Δευτέρα στο newmoney.gr ότι την περασμένη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια ουσιαστικά αποδέχθηκαν την ελληνική πρόταση, παρά τις αρχικές διαφωνίες και ενστάσεις τους.

Αν και μέχρι να νομοθετηθεί η οποιαδήποτε απόφαση όλα παραμένουν ρευστά, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο της ελληνικής πρότασης που θα τεθεί σημερα στην κρίση των επικεφαλής των θεσμών, κινείται σε δύο βασικούς άξονες:

1. Παράταση κατά 1 μήνα στις 120 δόσεις: Παρά τη «γκρίνια» των τεχνικών κλιμακίων πως η έκτακτη ρύθμιση των 120 δόσεων θα έχει αρνητική επίπτωση στα έσοδα του προϋπολογισμού, φέρονται τελικώς να υποχώρησαν από τις αρχικές προβλέψεις τους (διέβλεπαν «τρύπα» 200 εκατ. – 1 δισ. ευρώ) αποδεχόμενες έτσι να δώσει το υπουργείο Οικονομικών παράταση έως και το τέλος Οκτωβρίου, στην διορία υποβολής αιτήσεων που έληγε κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα.

2. Αλλαγές και στην «μόνιμη» ρύθμιση της εφορίας: Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις τους, τα τεχνικά κλιμάκια αποδέχθηκαν να αυξηθούν οι δόσεις στην πάγια ρύθμιση της εφορίας, όπως επιζητούσε το υπουργείο Οικονομικών -και αποφεύγοντας να τεθούν αυστηρότερα (περιουσιακά) κριτήρια ένταξης, όπως πίεζαν οι θεσμοί. Εφόσον επικυρωθεί σήμερα ή τις επόμενες μέρες το νέο σχήμα ρυθμίσεως χρεών, αυτό θα προσφέρει:

– διπλάσιες δόσεις, δηλαδή 24 αντί 12 μήνες, για τακτικές οφειλές (πχ από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ).
– έως 48 αντί 24 μήνες για έκτακτες οφειλές (πχ από φόρο κληρονομιάς, πρόστιμα μετά από ελέγχους κλπ)
– περισσότερες δόσεις «για τους πολλούς»: Η μεγαλύτερη ανατροπή, όμως, έγκειται στο ότι κατά την διαπραγμάτευση, τα τεχνικά κλιμάκια πείστηκαν να δικαιούνται περισσότερες δόσεις οι φορολογούμενοι που τις έχουν ανάγκη.

Με ελάχιστη μηνιαία δόση από 15 ευρώ ή ετήσια δόση μόλις 4%-10% για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ και έως 30.000 ευρώ (περίπου 50-100 ευρώ το μήνα), διευκολύνονται όλοι, καθώς η προηγούμενη πάγια ρύθμιση 12 δόσεων, σπανίως έδινε το δικαιώμα πρόβασης σε πάνω 4-6 δόσεις για τους περισσότερους!

Επιπλέον ο αριθμός των δόσεων θα συναρτάται με το εισόδημα, αλλά όχι και από την περιουσία του οφειλέτη. Όπως όλα δείχνουν, οι οφειλέτες θα γλιτώσουν τα περουσιακά κριτήρια που ζητούσαν να τεθούν οι θεσμοί, με σκοπό να μην πληρώνουν δόσεις μόνον με βάση το «πόσα βγάζουν», αλλά υπολογίζοντας και το «πόσα έχουν», να ρευστοποιούν, δηλαδή, από μόνοι τους μέρος της περιουσίας τους ή να τους γίνει κατάσχεση και πλειστηριασμός, αντί για ρύθμιση σε δόσεις.

Facebook Comments