Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση.

Ερωτώμενος για το αν έχει καταλήξει το υπουργείο απάντησε ότι είναι ένα θέμα που κλείνουμε σε λίγο 20 χρόνια από όταν ξεκινήσαμε να το συζητάμε, το 2001. Χαρακτήρισε ως αυτονόητο να δοθεί η δυνατότητα στους εκλογείς να ψηφίζουν από το εξωτερικό. Σημειωτέον ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από την Αστόρια διεμήνυσε ότι «η ψήφος σας θα προσμετράται κανονικά. Το 2023 επιτέλους θα ψηφίσετε από το μόνιμο τόπο διαμονής σας (…) Θα νομοθετήσουμε την επιστολική ψήφο με βάση τους υφιστάμενους εκλογικούς καταλόγους». Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «απάτη» την πρόταση που ακούστηκε από κάποια κόμματα η ψήφος των ομογενών να μην προσμετράται κανονικά αλλά μόνο για την εκλογή τριών από τους 300 βουλευτές φωτογραφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε ο αρμόδιος υφυπουργός η χώρα μας δεν καλείται να ανακαλύψει τον τροχό και θύμισε ότι με επιστολική ψήφο ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα σχεδόν 1 στους 4 Γερμανούς πολίτες.

Ο κ. Λιβάνιος στη γραμμή του κ. Μητσοτάκη εξήγησε ότι «αυτό που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ συμπυκνώνεται στη θέση ότι η ψήφος εκείνου που έχει τα χρήματα να ταξιδέψει στην Ελλάδα θα έχει μεγαλύτερο βάρος από την ψήφο εκείνου που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα». Και σημείωσε ότι «εκτός από το προφανές πολιτικό ζήτημα, εγείρεται και θέμα συνταγματικότητας».

Ξεκαθάρισε ότι η ψήφος όλων των Ελλήνων θα μετράει το ίδιο ενώ διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα δοθεί δυνατότητα επιλογής βουλευτή, σταυροδοσίας. Το δικαίωμα ψήφου θα το έχουν όλοι όσοι έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους και τα δημοτολόγια, σημείωσε.

«Η επιστολική ψήφος είναι εκείνη που διευκολύνει τη συμμετοχή. Σας θυμίζω ότι στις πρόσφατες ευρωεκλογές, στις διπλωματικές αντιπροσωπείες της χώρας εγγράφηκαν περίπου 15.000 συμπολίτες μας και τελικά προσήλθαν για να ψηφίσουν λιγότεροι από 12.000», συμπλήρωσε.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός Οκτωβρίου, πιθανώς τέλη του μήνα. Ο κ. Λιβάνιος ερωτώμενος για το αν βλέπει ρεαλιστικό το “200”, καθώς τόσοι ψήφοι χρειάζονται για να περάσει το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, τόνισε απαντώντας: «Θα γίνει κάθε προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία. Εκεί είναι ευθύνη και των 6 κομμάτων στη Βουλή να τοποθετηθούν απέναντι και στον ελληνικό λαό και στους ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό».

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι αν δεν μετράει η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού ισότιμα με των Ελλήνων εντός επικρατείας προκαλεί σοβαρά θέματα αντισυνταγματικότητας.

Σταματίνα Σταματάκου

Facebook Comments