Η Ιταλία ζητά ενεργό ρόλο των ΗΠΑ στη Λιβύη
Πριν την Ελλάδα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο βρίσκεται σήμερα στην Ρώμη
Πριν την Ελλάδα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο βρίσκεται σήμερα στην Ρώμη
1.000 χιλιόμετρα χωρίζουν σε ευθεία γραμμή τη Ρώμη από την Τρίπολη της Λιβύης. Από τη Σικελία δεν είναι ούτε τα μισά. Με ανησυχία παρακολουθεί η Ιταλία τα τεκταινόμενα στη χώρα, που με τη βοήθεια δυτικών χωρών ανέτρεψε το 2011 τον επί πολλά χρόνια πρόεδρο Μουαμάρ Γκαντάφι. Από τότε βρίσκεται συνεχώς σε αναταραχή. Οι μάχες για τη νομή της εξουσίας στην πρώην ιταλική αποικία έχουν ενταθεί από αρχές του χρόνου και όλο και περισσότεροι πρόσφυγες από την Αφρική μπαίνουν σε φουσκωτά και σαπιοκάραβα για να φύγουν από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία.
Τα οικονομικά συμφέροντα της Ιταλίας
Μέσα σε αυτή την συγκυρία σήμερα στη Ρώμη βρίσκεται ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Από τους οικοδεσπότες του θα ακούσει ένα σαφές μήνυμα: ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να δείξουν περισσότερο ενδιαφέρον για τη σταθεροποίηση της Λιβύης. «Θα πρέπει να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να γίνει η χώρα νέα Συρία» είπε ο υπουργός Εξωτερικών Λούτζι Μάιο την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα La Stampa. «Για την Ιταλία υπάρχει μόνο πολιτική λύση και η ΕΕ θα πρέπει να μιλήσει με μια φωνή». Η Ρώμη υποστηρίζει τον πρωθυπουργό εθνικής ενότητας Φαγιέζ αλ Σαράτζ με έδρα την Τρίπολη. Τα περασμένα χρόνια διατυπώνονταν κάθε τόσο κατηγορίες στη Γαλλία, ότι υποστηρίζει τον στρατηγό Χάλιφα Χαφτάρ με έδρα τα ανατολικά της χώρας, ο οποιός περασμένο Απρίλιο ξεκίνησε επιθέσεις κατά της Τρίπολης χωρίς όμως να καταφέρει να κατακτήσει την πρωτεύουσα.
Από την οπτική γωνία της Ιταλίας η σταθεροποίηση της Λιβύης είναι εξέλιξη-κλειδί για την επίλυση του προσφυγικού. «Ακόμη πιο σημαντικό από την ανακατανομή των προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι να ανακόπτονται στην προσπάθεια τους να φύγουν από τη χώρα», είπε ο Ντι Μάϊο στο Sky News. Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι η Ιταλία ακολουθεί και τα δικά της οικονομικά συμφέροντα. Ο ενεργειακός κολοσσός ENI κατέχει παραδοσιακά ισχυρή θέση στην πετρελαιαγωγό χώρα. Αυτήν την εποχή η Ρώμη συντηρεί ένα μικρό στρατιωτικό νοσοκομείο στο αεροδρόμιο Μισράτα, σύμφωνα με την La Repubblica μέχρι πρότινος 300 ιταλοί στρατιωτικοί βρίσκονταν σε μεγάλο κίνδυνο , όταν ο Χαφτάρ βομβάρδιζε με drohnen το αεροδρόμιο. Οι ΗΠΑ, ήδη από αρχές Απριλίου, απέσυραν τις δυνάμεις τους, πριν ξεκινήσουν οι βομβαρδισμοί. Στο παρελθόν οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδιζαν θέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά ενεργό πολιτικό ρόλο στη χώρα η Ουάσιγκτον δεν διαδραμάτισε ποτέ.
Ο πόλεμος δεν οδηγεί πουθενά
Είναι όμως αναγκαίος ένα τέτοιος πολιτικός ρόλος για τη χώρα; «Ασφαλώς» δηλώνει στο dpa η Κλαούντια Γκαζίνι, εμπειρογνώμων για τη Λιβύη στη δεξαμενή σκέψης International Crisis Group. «Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές συνεχίζουν να πιστεύουν ότι θα βγουν νικητές. Η Αίγυπτος και η Σ. Αραβία που στηρίζουν τον Χαφτάρ θα πρέπει να παραδεχθούν ότι ο πόλεμος δεν οδηγεί πουθενά. Αλλά και Τρίπολη θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να επιφέρει αποφασιστικό χτύπημα στον Χαφτάρ». Κατά την άποψη της Γκαζίνι τελευταία παρατηρήθηκε σύγκλιση ανάμεσα στην Ιταλία και τη Γαλλία, από τότε που το Παρίσι κατάλαβε ότι ο Χαφτάρ δεν πρόκειται να βγει νικητής και θα μπορούσε έτσι να τερματιστεί ο εμφύλιος. Το περασμένο Νοέμβριο η Ιταλία προσπάθησε σε διάσκεψη στο Παλέρμο να συμφιλιώσει τις δύο πλευρές. Η συνάντηση κατέληξε σε φιάσκο, όταν ο εκπρόσωπος της Τουρκίας, η οποία στηρίζει τον Χαφτάρ, εγκατέλειψε τις συνομιλίες πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση. Σε μερικές εβδομάδες μια άλλη μεγάλη διεθνής διάσκεψη προγραμματίζεται στο Βερολίνο.
Σε κάθε περίπτωση η ιταλική κυβέρνηση συνδέει πολλές προσδοκίες από την επίσκεψη Πομπέο. Η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση από το κίνημα Πέντε Αστέρια και τους Σοσιαλδημοκράτες είναι πιο φιλονατοϊκή από ότι η προηγούμενη. Πρωθυπουργός παραμένει ο Τζουτζέπε Κόντε, τον οποίο ο αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε ως έναν «αξιοσέβαστο πρωθυπουργό». Ο Πομπέο, που στην ευρωπαϊκή περιοδεία του θα επισκεφθεί το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα, θα αφιερώσει χρόνο στην Ιταλία. Θα τον δεχθεί σε ακρόαση ο Ποντίφικας και θα επισκεφθεί το Αμπρούζο. Από εκεί κατάγονταν οι προπάποι του πριν μεταναστεύσουν το1907 στην Αμερική.
Facebook Comments