Η κυβέρνηση μοιάζει να έχει πάρει τις αποφάσεις της για το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Πρωτίστως, τις αποφάσεις του έχει πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, όπως είπε προχθές στους νεοεκλεγέντες βουλευτές της ΝΔ που πέρασαν την πόρτα του Μαξίμου, επιθυμεί να φεύγουν λιγότεροι από την Τουρκία, να έρχονται λιγότεροι στα ελληνικά νησιά και, τέλος, να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο.

Οι αλλαγές είναι πολλές και σημαντικές. Επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Αλλαγές στο προφίλ της περίφημης «ευαλωτότητας», με αποτέλεσμα πολύ περισσότεροι άνθρωποι να μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους και να μην δικαιούνται άσυλο. Κλειστά κέντρα κράτησης όσων δεν κατάφεραν να «περάσουν το τεστ» του ασύλου και θεωρούνται παράτυποι μετανάστες. Στόχος ως το 2020 να έχουν γίνει 10.000 επιστροφές, όταν τώρα έχουμε κάνει μόλις 1800 σε τριάμιση χρόνια. 

Αν μη τι άλλο, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι φιλόδοξο. Αυστηρότερο σαφώς, αλλά ίσως και αναγκαίο σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση «τέντωσε» όσο δεν πήγαινε τους όρους και τις προϋποθέσεις, προκειμένου να χτίσει ένα προφίλ ευαισθησίας, την ώρα που άφηνε ανεξέλεγκτες τις δομές σε Μόρια, Βαθύ κλπ., μπας και πειστούν όσοι έμεναν κολλημένοι εκεί να γυρίσουν από μόνοι τους στις πατρίδες τους. 

Η κυβέρνηση, πάντως, με τη σειρά της, θέλει να στείλει ένα μήνυμα. Όχι στην Ευρώπη, όχι στην Τουρκία την ίδια, αλλά στους ανθρώπους που περιμένουν κατά χιλιάδες στα παράλια της Τουρκίας προκειμένου να περάσουν στα ελληνικά νησιά, ότι δεν θα έχουν…μέλλον στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, εφόσον δεν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Την ίδια ώρα, ήδη η κυβέρνηση εντείνει και τη θαλάσσια παρουσία δυνάμεων του Λιμενικού, με στόχο να ενισχύσει και την αποτρεπτική ισχύ της χώρας σε αυτό το επίπεδο. 

Ο εξ απορρήπτων

Facebook Comments