Με την επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Τσίπρα που κατατέθηκε την 30/9/19 ζητείται από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Γεωργιάδη να ενημερώσει τη Βουλή τι ενέργειες έχει κάνει για τη μεγάλη αναστάτωση που έχει προκύψει μεταξύ των ασφαλιστών της NN και της εταιρείας.

Παράλληλα, του ζητείται να τοποθετηθεί σε σχέση με τα αλλεπάλληλα δελτία Τύπου φορέων που ομόφωνα καταγγέλλουν ότι η εταιρεία ωθεί ασφαλιστές αυτόματα – πάρα τη θέληση τους- σε παραίτηση από συμβάσεις έργου που είχαν με την εταιρεία,  γεγονός που τους αφαιρεί τις προμήθειες 3 ετών που Νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τους εξασφάλιζε σε περίπτωση που η Ασφαλιστική εταιρεία τους απέλυε με δική της υπαιτιότητα.

Όπως αναφέρει η Avgi.gr, aπό τις 18/12/19 με Νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που προέκυψε μετά από σχεδόν διετή διαβούλευση όλων των εμπλεκομένων φορέων του ασφαλιστικού κλάδου (ΤτΕ, επαγγελματικοί φορείς, ασφαλιστικές εταιρείες, Υπουργείο Ανάπτυξης) μπήκε τάξη σε χρόνιες, δαπανηρές και άνισες αντιδικίες μεταξύ μεμονωμένων ασφαλιστών και μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών. Με το Άρθρο 5 παρ.3  του 4583/18, ορίζεται ότι σε περίπτωση που μία σύμβαση συνεργασίας λυθεί από  ασφαλιστική εταιρεία, η εταιρεία θα καταβάλλει προμήθειες τριών ετών στον ασφαλιστικό πράκτορα για τα συμβόλαια για τα οποία έχει μεσολαβήσει. Το τελευταίο εξάμηνο όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες εναρμόνισαν τις συμβάσεις τους με αυτή την ευνοϊκή διάταξη για τους αδύνατους, από πλευράς διαπραγματευτικής ισχύος όρων εργασίας, πράκτορες-συνεργάτες τους, γεγονός που αποτελεί αντικίνητρο για κάθε ασφαλιστική εταιρεία να καταγγείλει συμβάσεις και θωρακίζει την επαγγελματική σχέση των εταιρειών με τους ασφαλιστικούς της πράκτορες.

Από τον Ιούλιο όμως μία ασφαλιστική εταιρεία, η Nationale Nederlanden Hellas,  είναι η μοναδική που έχει αποκλίνει από τις παραπάνω προβλέψεις του Νόμου σύμφωνα με τα όσα με τα όσα  έγιναν γνωστά και επισημάνθηκαν δημόσια, με διαδοχικά Δελτία Τύπου, από τους φορείς που συνέβαλαν στην ομόφωνη συμφωνία των εκπροσώπων των ασφαλιστικών εταιρειών, του Υπουργού Ανάπτυξης και της εποπτικής αρχής ΤΤΕ για την τριετή αποζημίωσηπου νομοθετήθηκε (ΕΕΑ, ΠΣΑΣ, ΚΕΕΕ, ΠΟΑΔ, ΓΣΕΒΕΕ,  ΕΕΘ κα).

Με την επίκαιρη ερώτηση της 30/9/19 αναδεικνύεται από τον Γιώργο Τσίπρα ότι από Δελτία Τύπου και τις επιστολές φορέων έχει προκύψει ότι ήδη έμπειροι ασφαλιστές που αρνήθηκαν να υπογράψουν έχουν χάσει τη δουλειά τους και ότι οι καταγγελίες συμβάσεων που δρομολογεί η εταιρεία, όσο ο Υπουργός δεν τοποθετείται επίσημα επί των ερμηνειών και των αιτιάσεων των φορέων και δεν παρεμβαίνει, θα  μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν καθώς αφορούν χίλιους και πλέον ασφαλιστικούς συνεργάτες της NN, με αποτέλεσμα να χάσουν τη δουλειά τους και τις προμήθειες τους. Επιπλέον θα μπορούσε το φαινόμενο να εξαπλωθεί και στις εργασιακές σχέσεις άλλων ασφαλιστικών που ως τα τώρα είχαν εναρμονιστεί με τις ευνοϊκές προβλέψεις του Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν λίγο καιρό η NN αναφορικά με τις συμβάσεις είχε προβεί στην κάτωθι ανακοίνωση:

Με αφορμή δημοσιεύματα που προέκυψαν σε συνέχεια επιστολής του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, η οποία κοινοποιήθηκε στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης και στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, η NN Hellas επιβεβαιώνει ότι τηρεί και εφαρμόζει το νομοθετικό και  κανονιστικό πλαίσιο τόσο ως προς το γράμμα όσο και ως προς το πνεύμα.

Η Εταιρία συμπεριφέρεται  σε όλους τους συνεργάτες του Δικτύου Πωλήσεών της με απόλυτο σεβασμό και ακεραιότητα, σύμφωνα με τις εταιρικές της αξίες.

H ανακοίνωση:

 

Facebook Comments