«Δεν θα υπάρξουν συνοριακοί έλεγχοι στην Ιρλανδία»
Βασικό σημείο της νέας πρότασης για το Brexit, που θα καταθέσει το Λονδίνο στις Βρυξέλλες, είναι ότι δεν θα υπάρξουν έλεγχοι στην Ιρλανδία
Βασικό σημείο της νέας πρότασης για το Brexit, που θα καταθέσει το Λονδίνο στις Βρυξέλλες, είναι ότι δεν θα υπάρξουν έλεγχοι στην Ιρλανδία
Στην κεντρική ομιλία του την τελευταία ημέρα του συνεδρίου του Συντηρητικού κόμματος στο Μάντσεστερ, ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν έλεγχοι στην Ιρλανδία και ό,τι αυτό είναι το κεντρικό σημείο της νέας πρότασης, την οποία θα καταθέσει στις Βρυξέλλες για την αντικατάσταση του backstop, της δικλείδας ασφαλείας για τα ανοιχτά σύνορα στο νησί της Ιρλανδίας.
Ενώπιον ακροατηρίου εκατοντάδων μελών του κόμματος, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία, μετά από την τελευταία και τελική προσφορά του, η εναλλακτική λύση θα είναι η άνευ συμφωνίας αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν είναι το αποτέλεσμα που αναζητούμε και θέλουμε αλλά επιτρέψτε μου να σας πω είναι ένα αποτέλεσμα για το οποίο είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι», τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον.
Ο βρετανός Πρωθυπουργός επέμενε πως η απόσυρση του backstop, της εγγύησης των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία, δε πρόκειται να θίξει στο ελάχιστο την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής με την οποία τερματίστηκε η εμφύλια διένεξη καθολικών και προτεσταντών στη Βόρεια Ιρλανδία που άφησε πίσω της χιλιάδες νεκρούς. Επέμενε πως η νέα πρόταση του, αναφέρεται στην παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στη Τελωνιακή Ενωση τέσσερα χρόνια μετά την αποχώρηση όλου του Ηνωμένου Βασιλείου τον Δεκέμβριο 2021.
«Μια νέα παράταση θα είχε τραγικές επιπτώσεις»
Ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν συνοριακοί έλεγχοι, ούτε στην μεθόριο και ούτε σε μεγάλη απόσταση γύρω απ´ αυτήν. Απεκάλεσε την πρόταση, ως μια σημαντική υποχώρηση του Λονδίνου και πως αναμένει ένα ανάλογο βήμα και από τις Βρυξέλλες. Με το μάτι στραμμένο στις Βρυξέλλες, ο κ. Τζόνσον προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν τραγικές επιπτώσεις όσον αφορά την δημοκρατία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν υπάρξει άλλη μια παράταση για το Brexit, όπως ζητά η Αντιπολίτευση. «Μετά από τρεισήμισι χρόνια αδράνειας, οι πολίτες αρχίζουν να αισθάνονται ότι τους παίρνουν για ηλιθίους και πως υπάρχουν δυνάμεις σε αυτή τη χώρα που θέλουν να ανατρέψουν το Brexit, για ίδια συμφέροντα», υπογράμμισε ο Μπόρις Τζόνσον.
Σε μια εντελώς λαϊκιστική στροφή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε πως η επιτυχία μιας απόπειρας να ακυρωθεί η θέληση του βρετανικού λαού, θα προκαλέσει Αρμαγεδδώνα, με νέα δημοψηφίσματα και αποσχιστικές απειλές. «Δεν μισούμε την Ευρώπη. Την αγαπούμε. Είμαστε Ευρωπαίοι κι αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Στόχος μας είναι η αρμονική συμβίωση μέσα από μια νέα σχέση», κατέληξε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας. Είπε, μάλιστα εκτός συνεδρίου, πως την Τετάρτη το βράδυ θα έχει μια πρώτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πως οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν με αντικειμενικά κριτήρια την νέα πρόταση του Λονδίνου, υπονοώντας πως η ΕΕ είναι ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις.
Η νέα πρόταση του Λονδίνου
Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου των Συντηρητικών, η Κυβέρνηση έδωσε στην δημοσιότητα, το κείμενο της νέας πρότασης για το backstop. Περιληπτικά δύο είναι τα βασικά σημεία της:
Η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην Ενιαία Αγορά για την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, αγροτικών και βιομηχανικών.
Το Κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει για όλες τις λεπτομέρειες επιβολής των νέων δεδομένων και θα ψηφίζει κάθε τέσσερα χρόνια για το κατά πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρεί το νέο καθεστώς με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εκ πρώτης όψης, οι προτάσεις του Λονδίνου, συνιστούν μια σημαντική υποχώρηση της βρετανικής κυβέρνησης. Ωστόσο ο διάβολος βρίσκεται πάντα στις λεπτομέρειες.
Facebook Comments