Η ψήφος των αποδήμων είναι το πρώτο μεγάλο τεστ συναίνεσης και φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να τη διεκδικήσει με κάθε δυνατό τρόπο.

Έτσι, την Δευτέρα, ο πρωθυπουργός ξεκινά επαφές με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ζητήσει να δώσουν δικαίωμα ψήφου στους απόδημους Έλληνες και η ψήφος αυτή να προσμετράται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, όπως προβλέπει η πρόταση της ΝΔ. Ήδη ο Τάκης Θεοδωρικάκος, υπουργός Εσωτερικών, κατέθεσε στον Μητσοτάκη το προσχέδιο νόμου.

Για να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους απόδημους πρέπει να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος από 200 βουλευτές. Η ΝΔ διαθέτει 158 και το ΚΙΝΑΛ, που είναι θετικό στο να προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο τελικο εκλογικό αποτέλεσμα, διαθέτει 22 βουλευτές. Αν και είναι πρόωρο να προεξοφλήσει κανείς με βεβαιότητα τη στάση της Γεννηματά, το πιθανότερο είναι ότι το εγχείρημα ξεκινά με το άθροισμα των βουλευτών ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, δηλαδή 180 (παρά το γεγονός ότι Καστανιδης και Παπανδρέου εμφανίζονται προς το παρόν επιφυλακτικοί, οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι πιθανόν θα συνταχθούν στη γραμμή της Γεννηματά).

Από κει και πέρα χρειάζονται άλλοι 20 βουλευτές. Τα δυο μικρότερα κόμματα της Βουλής, η Μέρα 25 του Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους. Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, τρέφουν βάσιμες ελπίδες ότι Βαρουφακης και Βελόπουλος μπορεί να που το «ναι», εκτιμώντας ότι έχουν να κερδίσουν από τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος με την ψήφο των αποδήμων. Ο Βαρουφακης διαθέτει 9 έδρες και ο Βελόπουλος 10, άρα αν συναινέσουν, μαζί με τους 180 της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, το άθροισμα φθάνει στους 199.

Πολύ δύσκολα, όμως θα φτάσει από τους 199 στους 200 που απαιτούνται για να περάσει ο σχετικός νόμος από τη Βουλή. Κι αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, που διαθέτουν συνολικά 101 έδρες, φέρονται αποφασισμένοι να πουν «όχι» μέχρι τέλους. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να ψηφίζουν οι απόδημοι αλλά να μην προσμετράται η ψήφος τους στο αποτέλεσμα των εκλογών αλλά μόνο για την εκλογή ορισμένων βουλευτών επικράτειας. Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, ενώ είναι θετικό στην ψήφο των αποδήμων, δεν σκοπεύει να συμπράξει στη ψήφιση κανενός νόμου που θα φερει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Αυτά είναι τα δεδομένα στο ξεκίνημα των επαφών που σχεδιάζει ο Μητσοτάκης. Μένει να δούμε τι μπορεί να αλλάξει μετά τις συναντήσεις ή τις τηλεφωνικές επαφές που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Διαβάστε περισσότερα στο Dailypost.gr

Facebook Comments