Οφειλές συνολικού ύψους 11,6 δισ. ευρώ μπήκαν τελικά στη ρύθμιση των 120 δόσεων που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποδεικνύοντας την απόλυτη επιτυχία μιας από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της ΝΔ.

Στη ρύθμιση που αφορά χρέη τόσο προς την εφορία όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ζήτησαν να υπαχθούν 1.154.708 συμπολίτες μας. Με τον τρόπο αυτό μπαίνουν σε τάξη τα οικονομικά χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που παίρνουν ανάσα και μπορούν πλέον να κινηθούν στην αγορά, ενώ ενισχύονται με έσοδα τα δημόσια ταμεία.

Παράλληλα βρίσκονται εκτεθειμένα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που προεκλογικά εκφόβιζαν τους πολίτες, για δήθεν κατάργηση της προηγούμενης ρύθμισης από τη ΝΔ. Η ρύθμιση όχι μόνο δεν καταργήθηκε, αλλά βελτιώθηκε αποδίδοντας τα μέγιστα.

Πιο συγκεκριμένα, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, υπέβαλαν αιτήσεις ρύθμισης 722.109 οφειλέτες, για συνολικές οφειλές ύψους 7,1 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι από αυτές, 217.276 αιτήσεις  είναι ακόμη εκκρεμείς.

Συνεπώς, 1 στους 3 οφειλέτες συμπολίτες μας έσπευσαν να υπαχθούν μαζικά  στη ρύθμιση, έχοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές ποσού μεγαλύτερου των 1.500 ευρώ.

Η επιτυχία αυτή καθίσταται ακόμα μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψη ότι το 70% του συνόλου των οφειλετών αντιστοιχεί σε μικροοφειλέτες με χρέος έως 500 ευρώ και οι οποίοι δεν είχαν ουσιαστικό λόγο να ενταχθούν στη ρύθμιση, καθώς και σε οφειλέτες με χρέη παλαιών ετών των οποίων η είσπραξη καθίσταται ιδιαιτέρως δύσκολη.

Ρεκόρ -που ξεπερνά όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις- σημειώνεται και στο ζήτημα των χρεών απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία.  Συγκεκριμένα, εντάχθηκαν στη ρύθμιση 432.599 οφειλέτες, δηλαδή περίπου το 1/3 του συνόλου των οφειλετών. Το ρυθμισμένο ποσό, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο) θα κυμανθεί πάνω από 4.5 δις ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι, μέσα από ένα μείγμα διαφορετικής οικονομικής πολιτικής με μειωμένους φόρους και εισφορές, ισχυρή ανάπτυξη και πολλές και καλές νέες θέσεις εργασίας, και κυρίως, με ένα δίκαιο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα, να μην δημιουργούνται νέες οφειλές από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Νωρίτερα:

Ιδιαίτερα θετικός εκτιμάται ο απολογισμός της κυβερνητικής νομοθετικής πρωτοβουλίας αναφορικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, καθώς οι πολίτες έσπευσαν μαζικά να υπαχθούν σε αυτή.

Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με το υπουργείο, ότι υπέβαλαν αιτήσεις ρύθμισης 722.109 οφειλέτες, για συνολικές οφειλές ύψους 7,1 δισ. ευρώ.

Από αυτές, 217.276 αιτήσεις είναι ακόμη εκκρεμείς.

Συνεπώς, όπως τονίζεται, 1 στους 3 οφειλέτες συμπολίτες μας έχει υπαχθεί στη ρύθμιση, έχοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές ποσού μεγαλύτερου των 1.500 ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η επιτυχία αυτή καθίσταται ακόμα μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψη ότι το 70% του συνόλου των οφειλετών αντιστοιχεί σε μικροοφειλέτες με χρέος έως 500 ευρώ και οι οποίοι δεν είχαν ουσιαστικό λόγο να ενταχθούν στη ρύθμιση, καθώς και σε οφειλέτες με χρέη παλαιών ετών των οποίων η είσπραξη καθίσταται ιδιαιτέρως δύσκολη.

Νωρίτερα:

Οφειλές προς την εφορία άνω των 4 δισ. ευρώ διακανονίστηκαν στο πλαίσιο της ρύθμισης των 120 δόσεων που έληξε χθες. Πρόκειται για οφειλές των οποίων – έως και χθες το απόγευμα, λίγο πριν κλείσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα- είχε καταβληθεί και η πρώτη δόση της ρύθμισης.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε για 454.246 ρυθμίσεις, απο τις οποίες, με την καταβολή της πρώτης δόσης, εισπράχθηκαν έσοδα 401,9 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, το πλήθος των εγκεκριμένων αιτήσεων ρύθμισης ανήλθε σε 660.082, ενώ το συνολικό ρυθμιζόμενο ποσό που αντιστοιχεί σε αυτές ανέρχεται σε 6,370 δισ. ευρώ. Απο το ποσό αυτό, τα 4,498 δισ. ευρώ είναι αρχική οφειλή και το υπόλοιπο 1,872 δισ. ευρώ είναι προσαυξήσεις.

Πλέον απο σήμερα, οι οφειλέτες μπορούν να ρυθμίζουν τα χρέη τους προς την εφορία μ

Facebook Comments