Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την τουρκική πολεμική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Πηγή της Ειρήνης», ο απολογισμός είναι τουλάχιστον 15 νεκροί, 8 εξ αυτών άμαχοι και 40 τραυματίες.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν ως τώρα 181 στόχους — θέσεις Κούρδων ανταρτών, με αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα με πυροβολικό. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία ανακοίνωσαν πως ήρθαν αντιμέτωπες με μια χερσαία επίθεση τουρκικών στρατευμάτων.

Ο εκπρόσωπος των SDF Μουσταφά Μπαλί δήλωσε: «Μια χερσαία επίθεση τουρκικών δυνάμεων απωθήθηκε από μαχητές των SDF στην πόλη Τελ Αμπιάντ. Καμία προέλαση μέχρι στιγμής».

Οι Κούρδοι της Συρίας καταγγέλλουν ότι αεροπορικός βομβαρδισμός της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας, έπληξε φυλακή όπου κρατούνται τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Για την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, συγκαλείται εκτάκτως σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος των πέντε ευρωπαϊκών κρατών-μελών του (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία). Η Άγκυρα σε επιστολή της προς το ΣΑ του ΟΗΕ αναφέρει ότι η στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει θα είναι «αναλογική».

Συνεδριάζει το ΣΑ του ΟΗΕ

Η διπλωματία της Τουρκίας διαβεβαίωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι η στρατιωτική επιχείρηση που άρχισαν να διεξάγουν χθες οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας θα είναι «αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη», ενόψει της συνεδρίασης του κεκλεισμένων των θυρών σήμερα για να συζητηθεί η εισβολή.

Κατά την Άγκυρα, η επιχείρηση έχει στόχο να εξαλειφθεί αυτός που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλεί «διάδρομο του τρόμου» νότια των συνόρων της χώρας του με τη Συρία. Η εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων άρχισε μερικές ημέρες μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναδιπλωθούν αμερικανοί στρατιωτικοί που ήταν ανεπτυγμένοι στην περιοχή και συνεργάζονταν με κούρδους μαχητές, που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις των τελευταίων ετών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Η Τουρκία διατείνεται ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), είναι ο συριακός βραχίονας του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, της αυτονομιστικής οργάνωσης που πολεμά εναντίον του τουρκικού κράτους από τη δεκαετία του 1980.

Το ΣΑ του ΟΗΕ συγκαλείται σήμερα για να εξετάσει την κατάσταση στη Συρία, κατόπιν αιτήματος των πέντε ευρωπαϊκών κρατών-μελών του (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία). «Όπως συνέβη και στις προηγούμενες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της, η αντίδραση της Τουρκίας θα είναι αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη», ανέφερε ο πρεσβευτής της χώρας Φεριντούν Σινιρλίογλου σε επιστολή του προς το δεκαπενταμελές ΣΑ που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Facebook Comments