Τα ραντεβού του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, που ξεκινούν στις 11.00 με τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή, έχουν στόχο τη συναίνεση, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους απόδημους Έλληνες να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές.

Για να συμβεί αυτό πρέπει να ψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο 200 τουλάχιστον βουλευτές. Υπενθυμίζεται ότι στην παρούσα Βουλή οι κοινοβουλευτικές ομάδες είναι οι εξής: ΝΔ 158, ΣΥΡΙΖΑ 86, ΚΙΝΑΛ 22, ΚΚΕ 15, Ελληνική Λύση 10, «Μέρα 25» 9.

Ο Μητσοτάκης προσέρχεται στο διάλογο με μια και μόνη «κόκκινη γραμμή», τη συνταγματική επιταγή της ισότητας της ψήφου των εντός και εκτός Ελλάδος ψηφοφόρων. Αυτό τον φέρνει απέναντι από τον Τσίπρα που προτείνει να ψηφίζουν μεν οι απόδημοι για να εκλέξουν συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών επικρατείας αλλά να μην προσμετράται η ψήφος τους στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Η πρόταση που θέτει σε διάλογο η κυβέρνηση προβλέπει δικαίωμα ψήφου για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους (ο αρμόδιος υπουργός Θεοδωρικάκος τους υπολογίζει περίπου σε 350.000) και επιστολική ψήφο.

Ο Μητσοτάκης όμως φέρεται διατεθειμένος να συζητήσει τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει ήδη δημόσια το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ και αφορούν κυρίως την ύπαρξη φορολογικών ή οικογενειακών συμφερόντων στην Ελλάδα, τον προσδιορισμό του χρόνου παραμονής στο εξωτερικό αλλά και την αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό κέντρο του εξωτερικού, αντί της επιστολικής ψήφου. Δεν σκοπεύει όμως να δεχτεί το να μην προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα γιατί κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τη συνταγματική επιταγή της ισότητας της ψήφου.

Τα κρίσιμα ραντεβού θα γίνουν στη Βουλή. Ο Μητσοτάκης έχει καλέσει στις 11.00 τον Τσίπρα, στις 12.15 την Γεννηματά, στις 16.00 τον Κουτσούμπα, στις 16.45 τον Βελόπουλο και στις 17.30 τον Βαρουφάκη. Η πιο κρίσιμη συνάντηση είναι αυτή με τον γ.γ του ΚΚΕ. Με δεδομένη τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει 86 βουλευτές και θέλει μα μην προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, καθοριστικό είναι τι θα πράξει το ΚΚΕ που διαθέτει 15 βουλευτές και μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ αθροίζουν 101, άρα μπορεί να «μπλοκάρουν» το νόμο που χρειάζεται 200 τουλάχιστον βουλευτές για να περάσει από τη Βουλή.

Διαβάστε περισσότερα στο Dailypost.gr

Facebook Comments