Μετά το σάλο ο Νίκος Βούτσης προχώρησε σε διευκρινίσεις:

Μερικές φορές, δυστυχώς, χρειάζονται διευκρινήσεις και για τα πολιτικά αυτονόητα. Μιλώντας για τις εμπειρίες διακυβέρνησης, οι οποίες καταγράφονται στο πολύ καλό και χρήσιμο βιβλίο του Αριστείδη Μπαλτά, επεσήμανα το γεγονός ότι ενώ προγραμματικά και από πλευράς στελεχιακού δυναμικού ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προετοιμαστεί για το ορατό σοβαρό ενδεχόμενο από το 2012 κιόλας, ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, ήταν σαφές και εύλογο εφόσον η Αριστερά δεν είχε διαδραματίσει ποτέ τέτοιο ρόλο να υπάρχει μια έλλειψη ετοιμότητας σε σχέση όπως διευκρίνισα μάλιστα, με την προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού ανά Υπουργείο και Οργανισμό.

Η ιστορία και η πράξη έδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύτηκε με τόλμη και ετοιμότητα, αποτελεσματικά και σε αυτό το πεδίο.

Νωρίτερα:

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Βούτσης έκανε μια παραδοχή που θα προκαλέσει συζητήσεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βούτσης μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Αριστείδη Μπαλτά με τίτλο «Εντός παρενθέσεως;», αναφέρθηκε στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, τονίζοντας πως η αποτίμηση της ήττας του κόμματος πρέπει να γίνει «συντεταγμένα και τολμηρά». Δεν παρέλειψε, βέβαια, να αναφερθεί και στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για την ανάγκη μιας «γενναίας πολιτικής συμμαχιών».

Όταν ωστόσο αναφέρθηκε στο πόσο έτοιμος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015, έριξε τη «βόμβα».

«Ενώ ήμασταν προετοιμασμένοι πάρα πολύ στα τρία χρόνια που ήμασταν αξιωματική αντιπολίτευση σε ψηφίδες προγραμματικές (…) και με ένα δυναμικό με νέους συντρόφους που τότε έρχονταν με την εμπειρογνωμοσύνη τους, τα πτυχία τους να βοηθήσουν. Ενώ ήμασταν έτοιμοι για αυτά, ήμασταν πάρα πολύ μακριά από το να είμαστε έτοιμοι για διακυβέρνηση. Και ήμασταν επίσης μακριά από την οργάνωση της διακυβέρνησης. Είμαι ευθύς λέω ότι δεν υπήρχε σε κανένα υπουργείο, καμία οργάνωση βάσης ή οργάνωση μελών, όπως τα λέμε τώρα. Πουθενά σε κανένα υπουργείο σε κανένα μαζικό χώρο».

Επίσης, ο κ. Βούτσης είπε ότι «το 2015 υπήρχαν εσωτερικές διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ για το αν έπρεπε να ψηφίσουν για Πρόεδρο Δημοκρατίας ή όχι». Δηλαδή υπήρχε έντονη εσωτερική συζήτηση για το αν έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά. Όπως έδειξε η ιστορία, η τάση που επικράτησε ήταν αυτή της μη ψήφισης του Προέδρου της Δημοκρατίας, της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και της έλευσης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Βούτσης δεν αποκάλυψε ποια πλευρά είχε.

Δείτε το βίντεο με την δήλωση του κ. Νίκου Βούτση:

Facebook Comments