«Κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν είναι δυνατό να γίνει στην ευρωζώνη, όμως η Γερμανία μπορεί να συζητήσει το ενδεχόμενο επιμήκυνσης των δανείων στήριξης που έχει λάβει η χώρα μας, και μείωση των επιτοκίων τους, όπως δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στο πιο ξεκάθαρο μήνυμα του Βερολίνου πως είναι ανοιχτό σε κάποια διαπραγμάτευση για ελάφρυνση του χρέους.

Η κ. Μέρκελ αποσαφήνισε πάντως πως η όποια συζήτηση θα γίνει αφού ολοκληρωθεί «το πρώτο κομμάτι του [νέου] προγράμματος», και υπενθύμισε πως η χώρα μας έχει ήδη επωφεληθεί από το «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους το 2012 και από προνομιακούς όρους αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει έως τώρα από τους εταίρους.

Στην καθιερωμένη «θερινή» συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση ARD, η κ. Μέρκελ σημείωσε πως στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τον Αλέξη Τσίπρα η Γερμανία αποφάσισε να μην επιλέξει την οδό του Grexit, παρά το γεγονός ότι «βρισκόταν στο τραπέζι».

«Εξαρτάται από το τι φαντάζεται κανείς ως Grexit. Διότι το ίδιο το Grexit δεν υφίσταται. Υπάρχει μόνο η δυνατότητα από κοινού με την Ελλάδα να βαδίσουμε έναν δρόμο ή να προκαλέσουμε μια χαοτική κατάσταση, διότι δεν θα υπήρχε μια κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών ή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων», τόνισε η καγκελάριος.

Η κ. Μέρκελ στάθηκε στο γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει πλέον την κοινοβουλευτική εντολή ώστε να διαπραγματευτεί γρήγορα ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.

Αναφερόμενη στην αρνητική ψήφο που έδωσαν βουλευτές του κόμματός της κατά την ψηφοφορία της Παρασκευής για το ελληνικό πρόγραμμα, η καγκελάριος στάθηκε το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε υπέρ αυτής της εντολής. «Αυτό είναι που μετράει. Η κυβέρνηση συνολικά είχε μια πλειοψηφία. Όπως πάντα, πολύ συχνά σε αυτές τις περιόδους κρίσης, μετράει το γεγονός ότι υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία». Τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν καλά.

Υπογράμμισε όμως πως οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ευθύνη για τα προβλήματα, καθώς έχουν καθυστερήσει πολύ στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Συνεχίζοντας, η καγκελάριος διέψευσε από την πλευρά της τις εικασίες περί παραίτησης του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λόγω διαφωνιών που είχε αναφορικά με τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, σχολιάζοντας με νόημα: «Κανείς δεν έχει ζητήσει από εμένα να παραιτηθεί».

Απαντώντας σε ερώτηση αν πληγώνεται προσωπικά όταν την παρουσιάζουν ως ψυχρή και άκαρδη σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η κ. Μέρκελ απάντησε αρνητικά και διευκρινίζει ότι κάνει αυτό που πιστεύει ότι πρέπει να γίνει.

«Ένας συμβιβασμός μόνο για τον συμβιβασμό και για να έχουμε καλή ατμόσφαιρα, δεν θα λύσει τα προβλήματα στην Ευρώπη. Πάρα πολλές φορές αποφασίσαμε πράγματα που δεν τηρήθηκαν και αυτό οδηγεί στο ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη έναντι της Ευρώπης μειώνεται. Αυτό πρέπει να βελτιωθεί. Πρέπει να βγούμε από την κρίση πιο δυνατοί και σε αυτό υπάρχουν στιγμές όπου το θέμα δεν είναι η δημοτικότητα και τα βραβεία ομορφιάς, αλλά το να γίνει αυτό που είναι το σωστό», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια συνέντευξη, αναφερόμενη στο ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων, η καγκελάριος παραδέχθηκε ότι το «Δουβλίνο ΙΙ» δεν ανταποκρίνεται πλέον στα δεδομένα και προειδοποίησε ότι «εάν δεν καταλήξουμε σε μια νέα λύση, σε μια δίκαιη κατανομή των βαρών σε ό,τι αφορά τη υποδοχή προσφύγων, τότε η Συνθήκη του Σένγκεν, η οποία εγγυάται την ελεύθερη διακίνηση, δεν θα μπορεί να έχει ισχύ»

Δήλωσε μάλιστα πεπεισμένη για αυτό και έκανε λόγο για την ανάγκη η Σένγκεν να διασωθεί, με την δίκαιη κατανομή των βαρών.

Facebook Comments