Η Ντέλια Βελκουλέσκου, είναι επισήμως από σήμερα Τετάρτη νέα επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπoς του Ταμείου.

“Έπειτα από δύο και πλέον χρόνια ως επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο Ρίσι Γκογιάλ θα αναλάβει άλλες ευθύνες από αυτή την εβδομάδα”, επισήμανε ο εκπρόσωπος. Ο ινδός οικονομολόγος με ειδίκευση στα δημοσιονομικά θα αντικατασταθεί από την Ντέλια Βελκουλέσκου, οικονομολόγο που “έχει εργαστεί μαζί με την ελληνική ομάδα τα προηγούμενα χρόνια”, πρόσθεσε.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου ήταν πρόσφατα επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Σλοβενία και την Κύπρο. Παρότι σύμφωνα με πληροφορίες ο Γκογιάλ αντικαθίσταται γιατί επεδείκνυε “λιγότερη ευελιξία” στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, η κ. Βελκουλέσκου φέρεται επίσης να είναι σκληρή στις διαπραγματεύσεις. 

Χαρακτηριστική είναι η σύγκρουσή της με την τότε κύπρια υπουργό Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους ακριβώς πριν τρία χρόνια. 

Η κ. Βελκουλέσκου ζήτησε να μειωθούν οι μισθοί των Κυπρίων κατά 25%, αναφέροντας ότι στις χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης όπως τη δική της υπήρξαν περικοπές κατά 25%.

Απαντώντας σκωπτικά η υπουργός τής είπε ότι αυτός είναι πιθανός ο λόγος ότι γέμισε η Κύπρος από Ρουμάνους μετανάστες και ότι στην Κύπρο έχουν μεταναστεύσει πολλοί πολίτες του πρώην ανατολικού μπλοκ, λόγω ακριβώς αυτών των πολιτικών που ακολουθήθηκαν.

Σημειώνεται ότι η αλλαγή φρουράς στο κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Ελλάδα πραγματοποιείται την επομένη της απόφασης της Αθήνας να ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ύψους σχεδόν 2 δισεκ. ευρώ στο Ταμείο. Αυτό επιτρέπει στην Αθήνα να έχει εκ νέου πρόσβαση σε δανειακά προγράμματα του ΔΝΤ.
 

Facebook Comments