Η “αλλόκοτη” συμμαχία Μέρκελ – Σόιμπλε
Η "αλλόκοτη" συμμαχία Μέρκελ - Σόιμπλε
Η "αλλόκοτη" συμμαχία Μέρκελ - Σόιμπλε
Ως “αλλόκοτη συμμαχία” χαρακτηρίζει το Bloomberg, την συνεργασία της γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ με τον υπουργό οικονομικών της κύβερνησής της, Βολφγκαγκ Σόιμπλε στο θέμα της ευρωπαϊκής κρίσης και ειδικότερα της διάσωσης της Ελλάδας.
«Το 2000 η Άγκελα Μέρκελ παραμέρισε τον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε κατά την άνοδο της στον πρωθυπουργικό θώκο. Εκείνη δεσμεύθηκε ότι του παραχωρεί πλήρη ελευθερία στην οικονομική πολιτική και εκείνος της το ανταπέδωσε με την νομιμοφροσύνη του. Αυτή η αλλόκοτη συμμαχία, που συνιστά τον πυρήνα της προσπάθειας καταπολέμησης της Ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, περνάει τώρα την μεγαλύτερη κρίση», σχολιάζει το Bloomberg αναφερόμενο στο ζήτημα χειρισμού της ελληνικής κρίσης από τους δύο πολιτικούς και την διελκυστίνδα του Grexit.
«Καθώς οι αξιωματούχοι προετοιμάζουν το τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, η Μέρκελ παραμένει σταθερή στην άποψη ότι η ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει άθικτη: με 19 μέλη. Αντίθετα ο Σόιμπλε φάνηκε να απομακρύνεται από αυτή την αρχή, κραδαίνοντας την απειλή της εξόδου πάνω από την ελληνική κυβέρνηση την οποία θεωρεί αναξιόπιστη», αναφέρει το άρθρο.
«Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε λειτουργούν σύμφωνα με διαφορετική λογική», σχολιάζει στον Bloomberg η Άντρεα Ρόμελ, πολιτική επιστήμων στη Σχολή Διακυβέρνησης του Βερολίνου. Για την καγκελάριο «αφορά ως κάποιο βαθμό την (πολιτική) της κληρονομιά» σε καιρούς κρίσης και «αυτό είναι κάτι που ο Σόιμπλε δεν σκέφτεται καν», εξηγεί η Ρόμελ.
Η ως επί το πλείστον εγκάρδια συνεννόηση των δύο «ανάγκασε» ακόμη και τους πιο σκεπτικιστές βουλευτές να στηρίξουν την διάσωση της Ελλάδας, κάτι στο οποίο περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς αντιτίθενται.
«Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε φαίνεται να τραγουδούν από την ίδια παρτιτούρα αλλά διαφορετικές μελωδίες», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Βloomberg ο Φρίντριχ Έριξον, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Διεθνή Πολιτική Οικονομία στις Βρυξέλλες: «Πέφτει στον υπουργό Οικονομικών να είναι ο κακός της υπόθεσης», σημειώνει.
Οι ρόλοι τους απομακρύνθηκαν ακόμη περισσότερο όταν ο Σόιμπλε έδειξε την αποστροφή του για τις επιθέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού κατά της Γερμανίας. Ωστόσο το θέμα για την Μέρκελ, σχολιάζει το Bloomberg, ήταν το να μην αποκόψει μια χώρα – σύμμαχο του ΝΑΤΟ σε μια περιοχή ευάλωτη στην επιθετική οικονομική πολιτική του Βλάντιμιρ Πούτιν.
Η σύγκρουση μεταξύ των δύο αναδείχθηκε εκ νέου κατά την διάρκεια των τριών ημερών της κρίσιμης διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες στα μέσα του μήνα: η άποψη της Μέρκελ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ευρώ χωρίς την συγκατάθεσή της επικράτησε εν μέσω πιέσεων από την Γαλλία και την Ιταλία: αυτό ακριβώς ξεκλείδωσε και τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένα τρίτο μνημόνιο.
Παρόλο που αρκετοί θεωρούν ότι ο Σόιμπλε μόνος του «έριξε» την ιδέα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στους ευρωπαίους ομολόγους του, στελέχη της καγκελαρίας αποκαλύπτουν ότι βρισκόταν σε απόλυτη συνεννόηση με την Άγκελα Μέρκελ. Ο Σόιμπλε θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ως μια καλύτερη λύση, δεδομένου ότι ένα κούρεμα του χρέους της δεν είναι υπό συζήτηση, σχολιάζει στο Bloomberg γερμανική κυβερνητική πηγή, που διατήρησε την ανωνυμία της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την μία ημέρα ο γερμανός υπουργός οικονομικών δήλωνε από ραδιοφώνου ότι η «προσωρινή έξοδος» της Ελλάδας από το ευρώ «ίσως να ήταν καλύτερη» για την Ελλάδα, ενώ την αμέσως επόμενη ημέρα, ήταν ξανά «ο πιστός υπουργός», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, που διαβουλευόταν με τα μέλη της Μπούτεσταγκ για να τα πείσει να υπερψηφίσουν την εξουσιοδότηση προς την καγκελαρία για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Η ανοικτή διαφωνία των δύο οδήγησε σε μία παρατεταμένη σπέκουλα περί παραίτησης του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, την όποια ο Γερμανός υπουργός οικονομικών διέψευσε. Ερωτηθείς αν έχει σκεφθεί να παραιτηθεί απάντησε χαρακτηριστικά: «Όχι, πώς σας ήρθε αυτή η ιδέα;». Καθώς οι συνομιλίες για το χρέος της Ελλάδας και το επόμενο πακέτο διάσωσης προχωρούν, ο κίνδυνος ανάφλεξης της μεταξύ τους έντασης παραμένει μεγάλος, αναφέρει το άρθρο.
Αλλά δεν θα πρόκειται παρά για μία ακόμη στροφή στον μακρύ δρόμο συμπόρευσης δύο πολιτικών που ξεκίνησαν από τελείως διαφορετικά υπόβαθρα και τους οποίους «ανάγκασε» να συνεργασθούν ο Χέλμουτ Κολ.
Παρόλη την ομαδική τους δουλειά, ο Σόιμπλε έχει δεχθεί επανειλημμένες προσβολές από την καγκελάριο:
Το 2004, ήταν υποψήφιος για την γερμανική προεδρία, ρόλος κυρίως τιμητικός. Η Άγκελα Μερκελ, τότε ηγέτης της αντιπολίτευσης, υπέσκαψε την υποψηφιότητα Σόιμπλε υποστηρίζοντας σθεναρά για την θέση του προέδρου τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Χορστ Κέλερ.
Κατά την διάρκεια της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους το 2010, η καγκελάριος υπερσκέλισε τον υπουργό οικονομικών, πια, Σόιμπλε, καλώντας το ΔΝΤ να συνδράμει στην διάσωση της Ελλάδας.
Ωστόσο κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ελληνική κρίση, ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, ξεπέρασε την Άγγελα Μέρκελ σε αρκετές δημοσκοπήσεις:
Ενδεικτικά το 64% των ερωτηθέντων ενέκρινε την προσέγγιση Σόιμπλε έναντι ποσοστού 62% που δήλωσε υπέρ της προσέγγισης Μέρκελ, σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ARD στις 13 Ιουλίου.
«Η καγκελάριος κι εγώ δεν παίζουμε ρόλους» έχει δηλώσει ο δρ. Σόιμπλε στο Der Spiegel. “Δεν είναι στο στυλ της καγκελαρίου, ούτε και στο δικό μου. Ο καθένας μας έχει τις πεποιθήσεις του.».
Facebook Comments