Συγχωνεύσεις και χωρισμοί….καλύτερα μόνοι;
Συγχωνεύσεις και χωρισμοί....καλύτερα μόνοι;
Συγχωνεύσεις και χωρισμοί....καλύτερα μόνοι;
Στο διεθνή στερέωμα και διεθνές εμπόριο βλέπουμε ραγδαία εξέλιξη και πολύ ενδιαφέρον ανάμεσα σε εξαγωγές,συγχωνεύσεις, χωρισμούς, franchises, και μικρές συνεργασίες. Αλλά δεν είναι όλα ρόδινα, όπως ξέρουμε οι μικρό-μεσαίες επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζούνε κατά μέσον όρον 3-5 χρόνια (με ένα όνομα) και οι χωρισμοί ανάμεσα σε εταιρίες έχουν αρχίσει και ανεβαίνουν πολύ.
Παραδείγματα αποτυχημένων συγχωνεύσεων είναι πολλά , ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας (τoν πιο δυναμικό αυτή τη στιγμή), αλλά περίεργος η όχι οι χωρισμοί η spin-offs έχουν δείξει καλύτερα αποτελέσματα. Μεγάλα διαζύγια ετοιμάζονται ανάμεσα σε μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας παγκόσμιος όσο οι εταιρίες προσπαθούν να πάρουν θέσεις μπροστά στις νέες προκλήσεις που έρχονται από την ανάπτυξη τον τηλεπικοινωνιών και του cloud. Ετοιμάζονται οι Pay-pal – eBay (χώρισε από την eBay).
Έτσι όπως ένα διαζύγιο στην ζωή μπορεί να στοιχίσει περισσότερα από έναν γάμο, τα spin-offs είναι πιο σύνθετα από τις συγχωνεύσεις. Στις συγχωνεύσεις όλα αποφασίζονται μιας και κλείσει η συμφωνία αλλά στους χωρισμούς όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πριν τον χωρισμό. Για aυτόν τον λόγο οι χωρισμοί εταιριών η θυγατρικών είναι σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία. Για παράδειγμα ποιος θα είναι επικεφαλής. Όσο ανεβαίνει η ταχύτητα τον αλλαγών στις αγορές η ανεξαρτησία βοηθάει την εταιρία στο να είναι ευέλικτη σε στρατηγικές αλλαγές.Σε έναν τομέα όπου το κόστος πέφτει εύκολα μιας και τα υλικά στέρεα κομμάτια είναι λιγότερα από ότι τα διαδικτυακά και όπου το outsourcing και τα συμβόλαια κάνουν την εταιρία δεν είναι περίεργο μια spin-off να ξεπεράσει την μητρική της εταιρία. Αυτές οι εξελίξεις δεν είναι μόνο θεωρία για ελληνικές εταιρίες με σχέσεις εκτός Ελλάδος, αλλά και ιδέες για όσους ασχολούνται με το χρηματιστήριο και βλέπουν νέες εταιρίες να γεννιούνται και άλλες να εξαφανίζονται.
Οι εταιρίες είναι οντότητες και εξελίσσονται με διάφορους τρόπους, όπως οι σχέσεις στην ζωή. Πολλές μας έχουν δείξει πως ναι μεν ως θυγατρικές η σε joint-venture μπορούν να έχουν μεγαλύτερους πόρους αλλά δεν έχουν ανεξαρτησία και ευελιξία σε μια αγορά που αλλάζει συνέχεια, όπου η τεχνολογία αλλάζει συνέχεια, και όπου η κουλτούρα, οι γνώσεις, και η εμπειρία είναι τα κύρια στοιχεία που δεν πρέπει να χαθούν. Πολλές φορές , ως transaction cost theory,είναι στο συμφέρον της εταιρίας να συγχωνευτεί για να γλιτώσει κόστος σε συναλλαγές κλπ, αλλά χάνει σε μεταφορά γνώσης και κουλτούρας, κάτι που είναι ξεχωριστό και πρέπει να μείνει στην εταιρία. Το μέλλον ίσος βρίσκετε στα spin-offs, και ίσος για αυτό οι δικές μας εταιρίες θα πρέπει να σκεφτούν πόσα χάνουν από τις συγχωνεύσεις και συνεργασίες και πόσα κερδίζουν μακροπρόθεσμα. Εκτός αν η επιβίωση είναι το μόνο που τους ενδιαφέρει. Πέρα από αυτό και το χρηματιστήριο θα έχει πολλές νέες αφίξεις με πολύ ενδιαφέρον εντός και εκτός συνόρων.
Facebook Comments