Μετά από μια δεκαετία κατάθλιψης και τρία προγράμματα διάσωσης με σκληρή λιτότητα, η πατρογονική εστία της ευρωπαϊκής δημοκρατίας κατάφερε να επιβιώσει με άθικτους τους δημοκρατικούς θεσμούς, με αξιοσημείωτο επίπεδο διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, με πλεονασματικό προϋπολογισμό και με τους εξτρεμιστές της άκρας Δεξιάς και της άκρας Αριστεράς σε υποχώρηση, σημειώνει ο ιστότοπος Politico, σε άρθρο του με τίτλο “Το μισό θαύμα της Ελλάδας”.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει φέρει στο προσκήνιο, όπως σημειώνεται στο άρθρο, μια νέα γενιά τεχνοκρατών με διεθνές πνεύμα και φιλικούς προς το επιχειρείν, αφήνοντας στην άκρη “μεγάλο μέρος της πελατειακής, εθνικιστικής “παλαιάς φρουράς” του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας”.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει εκκινήσει τις διαδικασίες για ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες παρέμεναν κολλημένες εδώ και καιρό και γυρίζει την Ευρώπη προσπαθώντας να χτίσει εμπιστοσύνη ώστε να υπάρξει σχετική χαλάρωση του δημοσιονομικού “ζουρλομανδύα”, προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα προσέλκυσης των ιδιαίτερα αναγκαίων για την οικονομία ξένων επενδύσεων.

Σύμφωνα πάντως με τον αρθρογράφο Paul Taylor, είναι πολύ νωρίς για να θεωρηθεί το “ελληνικό θαύμα” ολοκληρωμένο, δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με υπερβολικά αργό ρυθμό για να μπορέσει να αναβαθμίσει ουσιαστικά το επίπεδο ζωής στη χώρα.

Οι τράπεζες, σημειώνεται, βαρύνονται ακόμη από ένα “βουνό” κόκκινων δανείων (43% του συνόλου), γεγονός που τις αποτρέπει από την ανάληψη του ρίσκου δανειοδότησης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ενώ ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός της χώρας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στερεί από την Ελλάδα το δίχτυ ασφαλείας που παρέχει επενδυτική εμπιστοσύνη ανάλογη με εκείνη της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας.

Ο τέως πρωθυπουργός Τσίπρας, αναφέρει το δημοσίευμα, ποτέ δεν κατάλαβε ακριβώς πώς θα μπορούσε η χώρα να προσελκύσει επενδύσεις, ενώ ο Μητσοτάκης επιμένει ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της. Το προσχέδιο του πρώτου προϋπολογισμού της κυβέρνησής του περιέχει σειρά φιλοεπιχειρηματικών μέτρων σχεδιασμένων να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη μέσω μείωσης εταιρικών φορολογικών συντελεστών και φορολογίας μερισμάτων.

Με λίγη τύχη όσον αφορά το διεθνές περιβάλλον, καταλήγει το Politico, η Ελλάδα μπορεί να μας εκπλήξει όλους με ένα οικονομικό θαύμα.

Facebook Comments