Η ώρα του πολέμου Μέρκελ – Λαγκάρντ για την Ελλάδα έφτασε
Η Ελλάδα έχει ξανά τη δυνατότητα να αναζητήσει πόρους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Η Ελλάδα έχει ξανά τη δυνατότητα να αναζητήσει πόρους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Η Ελλάδα έχει ξανά τη δυνατότητα να αναζητήσει πόρους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να προηγηθεί «η ώρα της αλήθειας» ως προς το τι επιδιώκουν η Αγκελα Μέρκελ και η Κριστίν Λαγκάρντ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
Το πακέτο των 86 δισ. ευρώ που συμφώνησε η χώρα και οι Ευρωπαίοι εταίροι προϋποθέτει συμμετοχή του ΔΝΤ και αίτηση από την ελληνική πλευρά, μόλις ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα το Μάρτιο. Ωστόσο, το ΔΝΤ που απαιτεί το χρέος των δανειοληπτών να είναι βιώσιμο, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ζητήσει από τα υπόλοιπα 187 μέλη του να εγκρίνουν μία νέα συμφωνία δανειοδότησης, πριν οι χώρες της Ευρωζώνης ελαφρύνουν δραστικά τους όρους αποπληρωμής του υφιστάμενου χρέους.
Ετσι, είτε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είτε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα πρέπει να υποχωρήσουν, ώστε να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα από το Ταμείο, την ώρα που η πρώτη έχει δηλώσει ρητά ότι χωρίς αναδιάρθρωση χρέους δεν υπάρχει περίπτωση συμφωνίας και η δεύτερη αντιτίθεται σθεναρά σε μία τέτοια κίνηση.
«Εντός του επόμενου τριμήνου θα έρθει η στιγμή της σύγκρουσης μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας … Βασικά το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχουν χωρίς αναδιάρθρωση χρέους», αναφέρει ο Στέφεν Τζεν, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ. «Εχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι μία ελάφρυνση είναι απαραίτητη», σημείωσε μόλις την περασμένη Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.
Οι πιέσεις της πρώην ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας Λαγκάρντ έχουν αφήσει στη Μέρκελ μόνο μία επιλογή, να δεχθεί τους όρους του ΔΝΤ ή να το οδηγήσει σε αποχώρηση από τη διάσωση της Ελλάδας. Η ειρωνία είναι ότι ήταν η καγκελάριος που επεδίωξε τη συμμετοχή του ΔΝΤ, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του υπουργού Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι αν και η Μέρκελ δεν βάζει την υπογραφή της ακόμη στην ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, δεν την αποκλείει πλήρως. Μιλώντας την Κυριακή στο ARD είπε ότι «όταν η υλοποίηση του πρώτου μέρους του προγράμματος που συζητείται τώρα ολοκληρωθεί» θα συζητήσει θέματα επιμήκυνσης του χρόνου ωρίμανσης των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου και της μείωσης των επιτοκίων, αν και απέκλεισε την προοπτική απευθείας «κουρέματος» του συνολικού του ύψους.
Από την άλλη πλευρά, εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δικές της υποχρεώσεις και η Ευρώπη δεν συμφωνήσει σε ελάφρυνση χρέους ή προτείνει όρους λιγότερο γενναιόδωρους από αυτούς που ζητά το ΔΝΤ, η απόφαση θα είναι πλέον θέμα της Κριστίν Λαγκάρντ. Το 2010, το ΔΝΤ παρέκαμψε τους κανόνες του δανείζοντας την Ελλάδα, καθώς στελέχη του αμφισβητούσαν την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, λόγω της απειλής μετάδοσης της ελληνικής κρίσης. Μόλις πριν λίγες ημέρες, νέα ανάλυσή του υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει ελάφρυνση «πολύ πέρα» από όσα έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν σήμερα οι Ευρωπαίοι δανειστές, με επέκταση κατά δεκαετίες και δραστικό «κούρεμα».
Ετσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις ακαδημαϊκών των διεθνών οικονομικών που επικαλείται το Bloomberg, το ΔΝΤ φαίνεται ότι δεν θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του πρώτου μέρους της τρίτης ελληνικής διάσωσης, αλλά εάν η Ελλάδα υλοποιήσει όσα ανέλαβε και οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχωρήσουν σε κάποιου είδους νέα ελάφρυνση χρέους, τότε θα είναι σε θέση να εκταμιεύσει κεφάλαια το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Τελικά, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι για την Ελλάδα και την εφαρμογή των μέτρων χωρίς να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως λέει ο Μάρτιν Εντουαρτς, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο του Σέτον του Νιου Τζέρσι, «ο Τσίπρας πρέπει να κάνει κάτι για να ενισχύσει την υποστήριξη στο πρόσωπό του … μπορεί πλέον να έχει ξοδέψει την πολιτική του δυναμική, μετά από όσα πέρασε το τελευταίο διάστημα και τους χειρισμούς που επέλεξε».
Facebook Comments