Η Citigroup σε νέο της report εκτιμά ότι οι προοπτικές υψηλότερης πλέον ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα πυροδοτήσουν περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, ένα μόλις 24ωρο πριν την πολυαναμενόμενη αξιολόγηση του οίκου S&P ο οποίος μετά από 15 περίπου μήνες αναμένεται ευρέως από την αγορά ότι θα “σπάσει” τη σιωπή του και θα προχωρήσει σε αύξηση του rating της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία φορά που ο οίκος έδωσε την “ετυμηγορία” του για την Ελλάδα ήταν στις 20 Ιουλίου του 2018, ενώ έχει θέσει τις προοπτικές της αξιολόγησης της χώρας σε θετικές, κάτι που σημαίνει πιθανότητα αναβάθμισης μέσα στους επόμενους 6 με 24 μήνες. Οι προσδοκίες της αγοράς για θετική κίνηση από τον οίκο αύριο έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Kοντά στο 2% η ανάπτυξη το 2019-2020

Σύμφωνα με την Citigroup, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κινείται κοντά στο 2%, με την βελτίωση στην οικονομική εμπιστοσύνη και την καλύτερη από την αναμενόμενη δημοσιονομική επίδοση να έχουν συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Το πραγματικό ΑΕΠ, όπως επισημαίνει επιταχύνθηκε στο 1,9% το 2018 και η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί κοντά στο 2% το 2019 και το 2020, έχοντας αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις της από ανάπτυξη της τάξης του 1,5% περίπου που προέβλεπε πριν για το συγκεκριμένο διάστημα.

Η πρόσφατη εκτόξευση του καταναλωτικού κλίματος, σε συνδυασμό με την πλήρη κατάργηση των capital controls και μια ελαφρώς πιο διευκολυντική δημοσιονομική πολιτική, θα στηρίξουν την εγχώρια ζήτηση, σημειώνει. Παράλληλα, όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, το σχέδιο “Ηρακλής” αναμένεται να στηρίξει σημαντικά την μείωση του μεγάλου αποθέματος των NPLs από τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών και έτσι θα ενισχύσει έντονα την εγχώρια ρευστότητα.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Citi, η δυνητική ανάπτυξη παραμένει αδύναμη. Η ανάπτυξη της ιδιωτικής κατανάλωσης είναι απίθανο να υπερβεί το 1% ετησίως μεσοπρόθεσμα, δεδομένων των δυσμενών δημογραφικών στοιχείων και των πολύ χαμηλών ποσοστών αποταμίευσης. Όπως τονίζει, ο δρόμος προς τη βιώσιμη και ταχύτερη ανάπτυξη και ένα σταθερά μειούμενο δημόσιο χρέος/ΑΕΠ, εξακολουθεί να είναι δύσκολος.

“Κλειδί” η επενδυτική εμπιστοσύνη

Πάντως η Citi υπογραμμίζει την σημαντικότητα την φιλικής προς την αγορά, τις επχιιερήσεις, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη πολιτική που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία και σημειώνει πως η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών είναι το “κλειδί” για την πορεία της ανάπτυξης. Η ικανότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις για φορολογικές περικοπές εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προθυμία του να αντιμετωπίσει άλλα πολιτικά δύσκολα εμπόδια – να καθαρίσει τις τράπεζες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments