Ασταμάτητα τα ελληνικά ομολόγα – νέο ρεκόρ για τις αποδόσεις τους
Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ταχύτατα σε πολλά βήματα που ανοίγουν την όρεξη των επενδυτών για ελληνικά assets και που ενισχύουν την εμπιστοσύνη στη χώρα
Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ταχύτατα σε πολλά βήματα που ανοίγουν την όρεξη των επενδυτών για ελληνικά assets και που ενισχύουν την εμπιστοσύνη στη χώρα
Οι επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων μοιάζουν ασταμάτητα σε ένα ράλι το οποίο μετράει μήνες και έχει ως “βάση” του την ενίσχυση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας μετά την αλλαγή πολιτικής σελίδας στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ταχύτατα σε πολλά βήματα που ανοίγουν την όρεξη των επενδυτών για ελληνικά assets και που ενισχύουν την εμπιστοσύνη στη χώρα, με την αγορά να απoτιμά ευρέως την επιτάχυνση των αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης, φέρνοντας το rating της Ελλάδας όλο και πιο κοντά στην Α’ Εθνική του investment grade. Αυτό άλλωστε αποτελεί και ένα μεγάλο “στοίχημα” της κυβέρνησης, του οικονομικού επιτελείου και του ΟΔΔΗΧ, το οποίο μοιάζει εφικτό να επιτευχθεί μέσα στην επόμενη διετία.
Νέα ρεκόρ
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό σήμερα κινούμενη στο 1,248% με πτώση άνω του 3% από τα χθεσινά επίπεδα, ενώ το spread διαμορφώνεται στις 163,7 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2009. Υπενθυμίζεται πως εκείνη τη χρονιά (Αύγουστος 2009) είχε επιτευχθεί και το ιστορικό χαμηλό του ελληνικού spread, στις 106 μ.β, το οποίο δεν απέχει πολύ από τα τρέχοντα επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί πως το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου έχει υποχωρήσει κατά 72% από τις αρχές του έτους, όταν η απόδοση του 10ετούς βρισκόταν στο 4,4%. Ακόμη πιο ισχυρή ήταν η βουτιά της απόδοσης του 5ετούς ομολόγου καθώς διαμορφώνεται στο 0,506% (με πτώση 5% από το προηγούμενο κλείσιμο), ενώ σε ιστορικά χαμηλά κινούνται και οι αποδόσεις όλων των διαρκειών, με το 15ετές το 1,724% και το 25ετές το 2,191%.
Η προσδοκία ότι η S&P αναμένεται να δώσει χαμόγελα στην αγορά, “ανεβάζοντας” τη βαθμολογία της Ελλάδας αύριο Παρασκευή, έχει ενεργοποιήσει τις τελευταίες ημέρες τις διαθέσεις των διεθνών χαρτοφυλακίων, έπειτα από ένα μικρό διάλειμμα που σημειώθηκε το διάστημα γύρω από το “άνοιγμα” της έκδοσης του 10ετούς. Αξίζει να σημειώσουμε πως η υψηλότερη βαθμολογία που έχει η Ελλάδα είναι από τις Fitch και DBRS και απέχει τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ Moody’s και S&P τη “βαθμολογούν” τέσσερα σκαλοπάτια χαμηλότερα. Η DBRS αναμένεται την 1η Νοεμβρίου να δώσει την νέα της αξιολόγησης για την Ελλάδα, με την αγορά να αναμένει επίσης θετική κίνηση, τουλάχιστον ως προς τις προοπτικές της χώρας.
Σήμερα η Citigroup επανέλαβε την εκτίμησή της ότι οι προοπτικές υψηλότερης πλέον ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα πυροδοτήσουν περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία φορά που η S&P έδωσε την “ετυμηγορία” της για την Ελλάδα ήταν στις 20 Ιουλίου του 2018, ενώ έχει θέσει τις προοπτικές της αξιολόγησης της χώρας σε θετικές, κάτι που σημαίνει πιθανότητα αναβάθμισης μέσα στους επόμενους 6 με 24 μήνες.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments