Ο Ντόναλντ Τραμπ σε διάγγελμά του επιβεβαίωσε πως ο αρχηγός του ISIS, Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε στη διάρκεια αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, τονίζοντας πως «ο κόσμος είναι πιο ασφαλής τώρα».

Διευκρινίζοντας τις συνθήκες θανάτου του αλ Μπαγκνταντί, ο Τραμπ είπε πως αυτοκτόνησε ενεργοποιώντας το παγιδευμένο με εκρηκτικά γιλέκο που φορούσε την ώρα της επιχείρησης, όταν οι Αμερικανοί στρατιώτες τον κυνήγησαν μέσα σε ένα τούνελ.

«Τον είχαμε υπό στενή παρακολούθηση τις τελευταίες βδομάδες, ειχαμε πολύ καλή πληροφόρηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος για τον ηγέτη του ISIS που σύμφωνα με τις ΗΠΑ είναι νεκρός.

«Έβλεπα ζωντανά την επιχείρηση μαζί με τον αντιπρόεδρο Πενς και τους στρατηγούς. Δεν μπορώ να σας πω πώς, αλλά τα βλέπαμε όλα πεντακάθαρα στο situation room, ήταν σαν να βλέπαμε ταινία», επεσήμανε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Οκτώ ελικόπτερα με ειδικά εκπαιδευμένους στρατιώτες μας, πέταξαν πάνω από το σημείο και οι στρατιώτες μας προσγειώθηκαν σε διαφορετικά σημεία του κτιρίου, γιατί ξέραμε ότι ειχαν παγιδεύσει με εκρηκτικά την κύρια είσοδο», σημείωσε.

Και όπως αποκάλυψε: «Οι Κούρδοι μας έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες για τον Αλ Μπαγκντάντι. Είχαμε εξαιρετική συνεργασία και με το Ιράκ και τη Ρωσία, όλοι μισούν τον ISIS».

Νωρίτερα:

Ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι πιστεύεται ότι σκοτώθηκε σε επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές από τις ΗΠΑ, το Ιράκ και το Ιράν, την ώρα που ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα προβεί σε σημαντική ανακοίνωση στις 15.00 (ώρα Ελλάδας).

Το Ιράκ ενημερώθηκε από πηγές μέσα από τη Συρία ότι ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε, δήλωσαν σήμερα δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Πηγές μας από τη Συρία επιβεβαίωσαν στην ομάδα της ιρακινής υπηρεσίας Πληροφοριών που είχε αναλάβει τον εντοπισμό του Μπαγκντάντι ότι αυτός σκοτώθηκε μαζί με τον προσωπικό του σωματοφύλακα στην Ιντλίμπ, αφού εντοπίστηκε το κρησφύγετό του την ώρα που προσπαθούσε να απομακρύνει την οικογένειά του από την Ιντλίμπ προς τα τουρκικά σύνορα» επεσήμανε μία από τις πηγές.

O διοικητής μιας στρατιωτικής ομάδας στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ ανέφερε ότι ο Μπαγκντάντι πιστεύεται ότι σκοτώθηκε σε επιδρομή μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Αλλά και δύο Ιρανοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters ανέφεραν πως έλαβαν πληροφορίες από τη Συρία ότι ο Μπαγκντάντι  είναι νεκρός.

Νωρίτερα, ο Τραμπ ανέφερε με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter ότι «μόλις συνέβη κάτι πολύ μεγάλο». Η αναγγελία της «σημαντικής ανακοίνωσης» από τον Αμερικανό πρόεδρο καταγράφεται λίγο αφότου, σύμφωνα με το Newsweek, ο Τραμπ ενέκρινε προ ημερών στρατιωτική επιχείρηση με στόχο τον επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Facebook Comments