Αντιμέτωπη με ένα εξαιρετικά προβληματικό εσωτερικό ντόμινο είναι η κυβέρνηση, με δεδομένες τις οξείες αντιδράσεις κατά τόπους για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα. 

Τα όσα έγιναν τα ξημερώματα της Κυριακής στα Γιαννιτσά, όπου επιχειρήθηκε να μεταφερθούν περίπου 60 άνθρωποι, είναι ενδεικτικά για το κύμα δυσαρέσκειας που απλώνεται. Το πιο προβληματικό είναι ότι, τη απουσία επίσημων αρχών, κάτοικοι παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους και επιχειρούν να εμποδίσουν τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία και άλλες αχρησιμοποίητες κτιριακές δομές. 

Για τον καλύτερο συντονισμό της επιχείρησης, η κυβέρνηση έχει επιφορτίσει με τα καθήκοντα του επιχειρησιακού υπευθύνου για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα τον στρατηγό, υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή. Μέχρι στιγμής, πάντως, αποτέλεσμα δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Μάλιστα, στην κυβέρνηση υπάρχει και έντονος προβληματισμός για τη συμπεριφορά και δημοτικών αρχόντων, όπως του δημάρχου Κω και του δημάρχου Λέρου, οι οποίοι θεωρείται ότι κάλυψαν «θεσμικά» τις ενέργειες αποτροπής μεταφοράς. 

Το πρόβλημα, δε, δεν σταματά, με δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα θα μεταφερθούν και άλλοι αιτούντες άσυλο προς την ενδοχώρα. Θα γίνει, επίσης, πιο έντονο, αν και τοπικοί άρχοντες από δήμους και περιφέρειες αρχίσουν να μπαίνουν στο παιχνίδι και να προσδίδουν θεσμικό μανδύα στις αντιδραστικές κινήσεις. 

Βεβαίως, αυτό δεν αναιρεί τον προβληματισμό που υπάρχει και εντός της κυβέρνησης και της ΝΔ για το ζήτημα της διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες, με υπουργούς και βουλευτές να εκτιμούν ότι χρειάζονται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση. 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments