Μετά τα τραυματικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2015, οι ελληνικές τράπεζες ήταν απούσες από τις αγορές, ωστόσο αυτό αποτελεί παρελθόν με το πολιτικό περιβάλλον να είναι πολύ πιο υποστηρικτικό, παρά το γεγονός ότι τα NPLs παραμένουν υψηλά, με τον δείκτη NPE στο 45%, αυτό επισημαίνει σε νέο της report η JPMorgan.

Σύμφωνα με την JPM αυτό πρόκειται για ένα συστημικό ζήτημα και η νέα κυβέρνηση είναι λογικό να οργανώνει τις προσπάθειές της προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα των NPLs, με το σχέδιο Ηρακλής στο οποίο η Κομισιόν έχει ήδη δώσει το “πράσινο φως” Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, ο Ηρακλής αποτελεί ορόσημο στην τελική αναμόρφωση των ελληνικών τραπεζών.

Έτσι,  διατηρεί τη σύσταση overweight για το ομόλογο Tier 2 της Εθνικής το οποίο εκδόθηκε το καλοκαίρι με κουπόνι 8,25% και τη σύσταση neutral για το ομόλογο Tier 2 της Πειραιώς, το οποί επίσης εκδόθηκε το καλοκαίρι με κουπόνι 9,75%. Ως κινδύνους στην πορεία τους θεωρεί την αποτυχία στην επιτυχή μεταφορά των NPlLs και το ενδεχόμενο να θεωρηθεί το σχέδιο κρατική βοήθεια.

Όπως επισημαίνει η JP Morgan, “ο ηράκλειος άθλος” της εξυγίανσης των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών, είναι πιθανό να κερδίσει momentum τα προσεχή τρίμηνα. Το σχέδιο Ηρακλής αναμένεται να απορροφήσει NPLs ύψους 30 δισ. ευρώ, ή 40% του συνόλου, γεγονός που θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους θέση και την κερδοφορία τους.

Έτσι η JP Morgan εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εκδώσουν περισσότερο χρέος, σε μορφή τίτλων Tier, με τις εκδόσεις ομολόγων να ανέρχονται σε 17 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Εάν οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους και με την ΕΚΤ να συνεχίζει να λειτουργεί υποστηρικτικά, η αγορά θα είναι σε θέση να  απορροφήσει την προσφορά χρέους από τις τράπεζες τα επόμενα χρόνια.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments