Πρωτογενές πλεόνασμα 5,755 δισ. ευρώ έναντι στόχου για αποτέλεσμα 2,314 δισ. ευρώ εμφανίζει ο κρατικός προϋπολογισμός στο τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα του Οκτωβρίου ήταν υψηλότερα του μηνιαίου στόχου κατά 71 εκατ. ευρώ, ποσό που ανταποκρίνεται αυξημένο κατά τι στις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχουν αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Τα φορολογικά έσοδα κυμάνθηκαν λίγο υψηλότερα, αλλά η πρόσθετη αύξηση αντιστοιχήθηκε από υστέρηση εσόδων στο ΠΔΕ.

Οι δαπάνες του προϋπολογισμού κινούνται επίσης χαμηλότερα στο 10μηνο, ως επί το πλείστον -φαινόμενο που παρουσιάζεται από την αρχή του έτους- λόγω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Στο 10μηνο τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσίασαν υπέρβαση 1,6 δισ. ευρώ, οι επιστροφές εσόδων 358 εκατ. ευρώ, οι δαπάνες παρουσιάζουν υστέρηση 2,1 δισ. ευρώ (υστέρηση 366 εκατ. από τις μειωμένες δαπάνες τόκων και 811 εκατ. ευρώ από την υποεκτέλεση του ΠΔΕ), ενώ τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων καταγράφουν υστέρηση 856 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών θα έχει νεότερα στοιχεία με προβλέψεις για την πορεία των εσόδων ανά τομέα τα οποία θα δίνουν μια καλύτερη εικόνα του δημοσιονομικού περιθωρίου.

Οι αποφάσεις για το κοινωνικό μέρισμα, κόντρα στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, δεν θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, ο οποίος θα κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή.

Facebook Comments