Όταν ο Trump περιφρονεί το διεθνές δίκαιο
Εντονες επικρίσεις στον γερμανικό τύπο για την απόφαση των ΗΠΑ να ανατρέψουν πολιτική δεκαετιών στη Μέση Ανατολή
Εντονες επικρίσεις στον γερμανικό τύπο για την απόφαση των ΗΠΑ να ανατρέψουν πολιτική δεκαετιών στη Μέση Ανατολή
“Ο Ράμπο κάνει πολιτική” επιγράφεται ανάλυση στη Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει ότι “το διεθνές δίκαιο δεν μετράει για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ” και εξηγεί: “Ο Τραμπ μάλλον ήθελε να προσφέρει άλλη μία εξυπηρέτηση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου.
Ήδη τον περασμένο Απρίλιο ο Τραμπ τον είχε συνδράμει στον προεκλογικό αγώνα, κηρύσσοντας νόμιμη την προσάρτηση των υψιπέδων του Γκολάν λίγο πριν την προσφυγή στις κάλπες (στο Ισραήλ). Ήταν μία ακόμη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ο Νετανιάχου αγωνίζεται για την πολιτική του επιβίωση. Γαντζώνεται από το αξίωμα του πρωθυπουργού, ώστε να έχει καλύτερη αφετηρία όταν θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για διαφθορά σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις”.
Έντονη κριτική από την εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger της Κολωνίας: “Οι ΗΠΑ όχι μόνο αντιτάσσονται στην άποψη των Ηνωμένων Εθνών, της ΕΕ και πολλών συμμάχων τους στη Μέση Ανατολή. Αυτό είναι κάτι συνηθισμένο πλέον για τον Τραμπ. Το χειρότερο είναι ότι για την αμερικανική κυβέρνηση το δίκαιο του ισχυρού έχει απεριόριστη προτεραιότητα απέναντι στο διεθνές δίκαιο. Αντιθέτως με ό,τι ισχυρίζεται ο (Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών) Πομπέο, αυτό δεν προωθεί τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους”.
“Η κατοχή παραμένει παράνομη”
“Η κατοχή παραμένει παράνομη”, επιγράφεται ανάλυση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Οπως επισημαίνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης “το 2016 το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, του οποίου τα ψηφίσματα είναι δεσμευτικά για όλες τις χώρες, είχε ζητήσει τον τερματισμό του ισραηλινού εποικισμού στη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, επισημαίνοντας ότι για ο εποικισμός δεν έχει νομική βάση και θέτει σε κίνδυνο τη λύση των δύο κρατών. Στο ψήφισμα 2334 το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει ρητώς ότι οι ισραηλινοί οικισμοί στα κατεχόμενα από το 1967 εδάφη αποτελούν εξώφθαλμη παραβίαση του διεθνούς δικαίου”.
Απαισιόδοξη προσέγγιση και από την εφημερίδα Mannheimer Morgen: “Η αλλαγή πορείας επιβεβαιώνει την πρόθεση του Νετανιάχου να προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη. Αγνωστο αν θα τα καταφέρει, καθώς είναι δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης στο Ισραήλ. Την Τετάρτη λήγει η σχετική προθεσμία για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντς. Οι δύο πολιτικοί είναι αμείλικτοι αντίπαλοι, αλλά και ο Γκαντς έχει επαινέσει την απόφαση των ΗΠΑ. Υπό τον Ντόναλντ Τραμπ οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται πλέον για τη γνώμη των συμμάχων τους. Το ίδιο είχε γίνει με τη μονομερή καταγγελία της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν”.
“Δύο στρατόπεδα” για τον κοινοτικό προϋπολογισμό
Συμβιβασμός επήλθε την τελευταία στιγμή για τον προϋπολογισμό της ΕΕ το 2020. Το γεγονός σχολιάζεται εκτενώς στον γερμανικό τύπο. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) επισημαίνει: “Ο συμβιβασμός για τον προϋπολογισμό του 2020 είναι ενδιαφέρων κυρίως για τον εξής λόγο: υποδεικνύει πως θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις για το πολύ πιο σημαντικό δημοσιονομικό πλαίσιο στην περίοδο 2021-2027, με το οποίο η ΕΕ θέτει ένα είδος πλαφόν στις μελλοντικές δαπάνες της. Υπάρχουν δύο αντίπαλα στρατόπεδα χωρίς προοπτική συμφιλίωσης: η Γερμανία και άλλοι πληρωτές που επιμένουν σε μία αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και οι εκσυγχρονιστές στο Ευρωκοινοβούλιο, που ζητούν περισσότερα χρήματα για την προστασία του κλίματος και άλλες δαπάνες, από την ψηφιοποίηση μέχρι τη μεταναστευτική πολιτική”.
Θετική αποτίμηση από την εφημερίδα Rheinpfalz του Λόυντβιχσχαφεν: “Στον προϋπολογισμό του 2020 περιλαμβάνονται γνωστά κεφάλαια, όπως η αγροτική και η περιφερειακή πολιτική, αλλά και νέες προτεραιότητες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την προστασία του κλίματος, για την οποία προβλέπεται σχεδόν το ένα πέμπτο του συνολικού προϋπολογισμού. Η απόφαση αυτή αντανακλά τη σωστή αντίληψη ότι η προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος δεν αποτελεί εθνική αρμοδιότητα, αλλά πρέπει να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί πέρα από τα εθνικά σύνορα”.
Facebook Comments