Ως αναμενόταν και δίχως εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να συγκεντρώνει τις βασικές αλλαγές στο Σύνταγμα σε εννέα σημεία τα οποία αναθεωρούνται.

Τα εννέα σημεία

Τα εννέα σημεία

-το άρθρο 21 παρ. για τη θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος 

Η διάταξη έλαβε 190 ψήφους, 107 βουλευτές καταψήφισαν

-το άρθρο 32 παρ. 4 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Η διάταξη έλαβε 158 ψήφους.  Δεν ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ5.

-το άρθρο 54 με προσθήκη παραγράφου 4 για την ψήφο των εκτός επικρατείας εκλογέων 

Η διάταξη έλαβε 212 ψήφους, 84 όχι και ένας δήλωσε «παρών».  Δεν ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ

-το άρθρο 62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας 

Η διάταξη έλαβε 179 ψήφους, 117 καταψήφισαν και ένα παρών

-το άρθρο 68 για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών από τη μειοψηφία 

Η διάταξη έλαβε 189 ψήφους. Καταψήφισαν 94 βουλευτές και 14 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

-το άρθρο 73 για τη θέσπιση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας 

Η διάταξη έλαβε 254 ψήφους

-το άρθρο 86 για την κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας -το άρθρο 96 για την εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστών με τους τακτικούς 

Η διάταξη έλαβε 274 ψήφους.  Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και την ερμηνευτική δήλωση που είχε καταθέσει αλλά βέβαια δεν πέρασε. Συγκέντρωσε 84 ψήφους. Καταψήφισαν 125 βουλευτές

-το άρθρο 101Α για την επιλογή ανεξαρτήτων αρχών  

Η διάταξη έλαβε 158 ψήφους. Καταψήφισαν 139 βουλευτές

Νωρίτερα:

Σε εξέλιξη είναι στην Ολομέλεια της Βουλής η ψηφοφορία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν επί 49 συνολικά προτάσεων που έχουν καταθέσει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και αφορούν 28 διατάξεις του συντάγματος.

Τοποθετήθηκαν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Μητσοτάκης: «Δεν απορρίψαμε εμείς τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός τις απέρριψε»

Από το βήμα της Βουλή κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας  για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο πρωθυπουργός έκρινε ως «ένα ακόμη βήμα δημοκρατίας» τη διαδικασία.

«Σήμερα ολοκληρώνεται μία διαδικασία που ξεκίνησε στη Βουλή πριν από έναν χρόνο και από αύριο η χώρα θα έχει ένα νέο Σύνταγμα, το Σύνταγμα του 2019 που θα φέρει τη σφραγίδα της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και που θα είναι προϊόν διακομματικής συναίνεσης, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι «εκτός κλίματος»«Κύριε Τσίπρα, τις προτάσεις σας δεν τις απορρίπτει σήμερα η Κ.Ο. της ΝΔ. Τις απέρριψε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Γι’ αυτό μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία μεταξύ των δύο φάσεων της συνταγματικής αναθεώρηση», απάντησε στην ομιλία του κ. Τσίπρα ενώ προσέθεσε ότι η πλειοψηφία προσέγγισε τη Συνταγματική Αναθεώρηση «με διαφορετικό τρόπο από εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ (…) η διαδικασία ξεκίνησε στον φυσικό της χώρο, στη Βουλή και όχι ως μαζική κομματική φιέστα στο προαύλιο».

Κατηγόρησε μεταξύ άλλων ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρινε απαραίτητο να κάνει καμία αναφορά στο Σύνταγμα για την κλιματική αλλαγή: «Το άρθρο 24 δεν κρίνατε απαραίτητο να αναθεωρηθεί. Εσείς που είστε φίλος του Περιβάλλοντος».

«Επέμεινε σε διαφορετική κατεύθυνση με περιττούς συνταγματικούς βερμπαλισμούς με επικίνδυνες κάποιες διατάξεις πολιτικού καιροσκοπισμού». Πού ακούσατε ότι εμείς προτείναμε την απλή αναλογική ως μόνιμο σύστημα; Άλλο η συνταγματική κατοχύρωση σταθερού εκλογικού συστήματος και άλλο ότι προτείναμε την απλή αναλογική ως σύστημα», επεσήμανε.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπεριελάμβανε λέξη για τη δημόσια διοίκηση, για τη εκπαίδευση, για τη δικαιοσύνη: «Η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση όταν έκανε λόγο για αναθεώρηση δεν είχε ως σκοπό τον εκσυγχρονισμό του Συντάγματος αλλά τη ματαίωση για μια 10ετία μιας ριζικής αλλαγής» ανέφερε και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε: «Για άλλη μια φορά είστε κατώτερος των περιστάσεων και μικρότερος ενώπιον της ιστορικής ευκαιρίας για τη χώρα».

Τσίπρας: «Είχαμε σχέδιο στη Συνταγματική Αναθεώρηση – Η ΝΔ κινείται χωρίς πυξίδα»

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι τη μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Όπως είπε η πρόταση αναθεώρησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο του 2018 αποτυπώνει ένα συνολικό σχέδιο που ξεκινά από τη θεμελιώδη παραδοχή ότι το Σύνταγμα ανήκει σε όλους τους πολίτες.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αυτό το σχέδιο «βρήκε απέναντί του τα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος, τις πολιτικές δυνάμεις που έβαλαν το άρθρο 86 στο Σύνταγμα για να εξασφαλίζουν την ατιμωρησία τους, που έβαλαν το δικαίωμα επίταξης στο Σύνταγμα, για να περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας, που η θεώρησή τους είναι ο λαός να ψηφίζει μια φορά στα τέσσερα χρόνια και μετά να παρακολουθεί αμέτοχος ν’ αποφασίζουν άλλοι για λογαριασμό του».

«Δε μετανιώνουμε που βάλαμε τις βάσεις της συζήτησης στην ελληνική κοινωνία για την ανάγκη μιας προοδευτικής αναθεώρησης του Συντάγματος κι ενός συνταγματικού εκσυγχρονισμού της χώρας», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι απέναντι σε αυτό, «η αντιπρόταση της ΝΔ ήταν μια αμήχανη και άτολμη συρραφή σκόρπιων διατάξεων».

«Εμείς δείξαμε και αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο. Η Νέα Δημοκρατία, αντιθέτως, απέδειξε ότι στα του Συντάγματος κινείται χωρίς πυξίδα και χωρίς σχέδιο (…) τη συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού στην Παιδεία και στο περιβάλλον, με διατάξεις που οδηγούν ευθέως στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας και την υποβάθμιση της προστασίας του περιβάλλοντος», σημείωσε.

Οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν το νέο καταστατικό χάρτη της χώρας. Προηγήθηκε μία πενθήμερη συζήτηση με διαφωνίες, εντάσεις αλλά και συγκλίσεις.

Τα ζητήματα στα οποία επικεντρώνεται το πολιτικό ενδιαφέρον στη σημερινή συζήτηση

– Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας

– Η κατοχύρωση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού και

– Η ποινική ευθύνη υπουργών με την κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας.

Σχετικά με τη διαδικασία, όσες αναθεωρητέες διατάξεις είχαν λάβει από τη προτείνουσα Βουλή 151 ψήφους, στην παρούσα αναθεωρητική Βουλή χρειάζονται 180 ψήφους για να κριθούν αναθεωρητέες.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, υπάρχουν 8+1 άρθρα προς Αναθεώρηση, η παρούσα διαδικασία φαίνεται ότι θα οδηγήσει σε αναθεώρηση 9 άρθρα του Συντάγματος. Πρόκειται για τα:

– Άρθρο 32 παρ. 4 και 5: Αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής. Η διάταξη έχει ευρύτατη αποδοχή, με όλα τα κόμματα -πλην του ΚΚΕ- να συμφωνούν. Στη προτείνουσα Βουλή η συγκεκριμένη διάταξη είχε ψηφιστεί από 224 βουλευτές που σημαίνει ότι μπορεί να αναθεωρηθεί με την σύμφωνη γνώμη 151. Στην παρούσα φάση θα αποτυπωθεί μικρότερη πλειοψηφία καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν στον τρόπο εκλογής του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Την πρόταση απορρίπτουν ωστόσο σύσσωμα τα υπόλοιπα κόμματα. Υπό αυτά τα δεδομένα αναμένεται να εγκριθεί η πρόταση της ΝΔ που προβλέπει πως αν δεν επιτευχθούν αυξημένες πλειοψηφίες 200 και 180 βουλευτών τότε η διαδικασία επαναλαμβάνεται με το όριο να πέφτει στους 151 και αν πάλι αποβεί άκαρπη η εκλογή γίνεται με σχετική πλειοψηφία.

– Άρθρο 86 παρ. 3: Κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας ώστε ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων που τελέστηκαν από μέλη της κυβέρνησης να εξισωθεί με ό,τι ισχύει στον ποινικό κώδικα για τους πολίτες. Η διάταξη είχε λάβει 225 ψήφους και υπάρχει ευρύτατη συναίνεση.

– Άρθρο 62: Περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά στα κοινοβουλευτικά καθήκοντα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής. Η διάταξη ψηφίστηκε από 237 βουλευτές ενώ και στη παρούσα Βουλή υπάρχει ευρύτατη αποδοχή.

– Άρθρο 68 παρ. 2: Δικαίωμα στη κοινοβουλευτική μειοψηφία να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή με την υπογραφή 10 βουλευτών και έγκριση της πρότασης από 120. Για τη διάταξη υπάρχει σύμπνοια των κομμάτων, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία προτείνει τη συγκρότηση δύο Εξεταστικών Επιτροπών ανά κοινοβουλευτική περίοδο.
Η αναθεωρητέα διάταξη είχε υπερψηφιστεί με 247 ψήφους.

– Άρθρο 101: Εκλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων αντί 4/5 που ισχύει σήμερα . Η διάταξη είχε λάβει 232 και υπάρχει σύγκλιση απόψεων των κομμάτων.

– Άρθρο 96 παρ. 5: Εξίσωση στρατιωτικών με τους λοιπούς δικαστές θωρακίζοντας κατά το Συμβούλιο της Ευρώπης την ανεξαρτησία τους.

Σημειώνεται ότι όλες οι παραπάνω διατάξεις χρειάζεται να ψηφιστούν από 151 βουλευτές, καθώς στη προτείνουσα Βουλή είχαν περάσει τον πήχη των 180 ψήφων.

– Άρθρο 54: Διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Η αναθεωρητέα διάταξη έλαβε από τη προτείνουσα Βουλή 160 ψήφους ενώ μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στη Διακομματική Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών, το τελικό κείμενο που διαμορφώθηκε φαίνεται να έχει την ευρύτερη αποδοχή των κομμάτων καθώς ενσωματώθηκαν όλες οι παρατηρήσεις που τέθηκαν κυρίως από ΚΚΕ και ΜεΡΑ25. Μοναδική παραφωνία αποτελεί η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που εως την τελευταία στιγμή θέτει μικροπολιτικά προσχώματα. Πάντως, με τα εως τώρα δεδομένα η νέα μορφή του άρθρου 54 συγκεντρώνει την στήριξη 214 βουλευτών.

Άρθρο 21 παρ 1: Με πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που αναμένεται να στηριχθεί από τα υπόλοιπα κόμματα η Βουλή προχωρά σε συνταγματοποίηση της παροχής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Αρθρο 73: Η πλειοψηφία αποδέχθηκε την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την εισαγωγή πρόβλεψης λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Με τον τρόπο αυτό η Βουλή θα δέχεται προτάσεις νόμου αρκεί να φέρουν υπογραφή 500 χιλ. πολιτών και να μην αφορούν σε θέματα εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.

Facebook Comments