Τον περασμένο μήνα, η Κομισιόν ενέκρινε τη χρήση κρατικών εγγυήσεων για να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μεταφέρουν τεράστια τμήματα επισφαλών δανείων, επισημαίνει, η ABN Amro σε νέα της έκθεση, σχολιάζοντας πως το σχέδιο αυτό εύστοχα ονομάστηκε “Ηρακλής”.

Οι ιταλικές τράπεζες έλαβαν το πράσινο φως για να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο τύπο συστήματος τον Φεβρουάριο του 2016 και τα οφέλη ήταν τεράστια, όπως υπογραμμίζει. Στην Ιταλία, τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) έχουν σημειώσει βουτιά κατά περισσότερο από 130 δισ. ευρώ από τότε που ξεκίνησε το σχέδιο, με τα επισφαλή δάνεια που αντιπροσώπευαν το 18% των συνολικών δανείων να έχουν μειωθεί σήμερα κάτω από το 8%.

Όπως σημειώνει η ΑΒΝ Amro, το σχέδιο αυτό αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα τραπεζικά projects στην Ευρώπη, με τη μείωση των δανείων αυτών να καθιστά τον τραπεζικό τομέα πιο ανθεκτικό και αποφασιστικό, επιτρέποντας στις τράπεζες να συνεχίσουν να διευκολύνουν τη δανειοδότηση μιας οικονομίας σε δύσκολες στιγμές.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει,  η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ χειρότερη από αυτή της Ιταλίας. Στις αρχές του 2018, οι ελληνικές τράπεζες επιβαρύνονταν με περίπου 108 δισ. ευρώ επισφαλών δανείων – περίπου το 47% του ενεργητικού τους.

Πάντως, την περασμένη εβδομάδα δόθηκε στην αγορά μία πρώτη γεύση σχετικά με το πώς οι τράπεζες στην Ελλάδα προτίθενται να χρησιμοποιήσουν το σχέδιιο Ηρακλής για να βελτιώσουν σημαντικά τους ισολογισμούς τους. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, η Alpha Bank, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απομακρύνει σχεδόν το 60% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της με τη βοήθεια του Ηρακλή, μειώνοντάς τα κατά 12 δισ. ευρώ περίπου. Η τράπεζα ελπίζει να μειώσει τα NPEs σε λιγότερο από το 10% των συνολικών δανείων μέχρι το τέλος του 2022, από πάνω από 45% σήμερα.

Συνεπώς, το σχέδιο Ηρακλής ανοίγει στην πόρτα για μια τεράστια μείωση του κινδύνου σε έναν τραπεζικό τομέα ο οποίος έχει ένα απίστευτα υψηλό ποσοστό επισφαλών δανείων, τονίζει η ABN Amro. Βέβαια, θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι, για την αποφυγή του ηθικού κινδύνου, οι τράπεζες που έχουν αποδείξει ότι έχουν κακή δανειοδοτική ικανότητα δεν θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιήσουν για βοήθεια ένα κυβερνητικό σχέδιο.

Ωστόσο, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, το βασικό ζήτημα είναι πως το σχέδιο αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο στο τραπεζικό σύστημα, θα κάνει τον ελληνικό τραπεζικό τομέα ισχυρότερο και τελικά θα συμβάλει στη μείωση του κινδύνου σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments